”De slits ner helt och hållet”

Luleå kommun är på väg att få bort de hårt kritiserade delade turerna. Men på Midskogens äldreboende gör den nya lösningen folk sjuka. Facket vill nu utreda om det nya schemat är för farligt.

Mikael Lekfalk, socialchef i Luleå kommun.

Mikael Lekfalk, socialchef i Luleå kommun.

Foto:

LULEÅ2015-04-15 06:00

I måndags besökte socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) Luleå och Bergvikens vård- och omsorgsboende. Anledningen var att få ett grepp om de kraftigt ökande sjuktalen, som bland annat skenar hos omsorgspersonalen i Luleå.

Ministern imponerades av arbetet på det moderna boendet, som bland annat lyckats få bort de hårt kritiserade delade turerna. Men bara ett hundratal meter bort ligger Midskogens vård- och omsorgsboende. Där är personalen i upprorsstämning.

– Det är många sjuka. Det är dålig stämning och det blir tjafs mellan personalen, säger Anne-Maj Ekman, som arbetat på boendet i 15 år.

– Fyra, fem har också sagt upp sig.

I det nya schemat har de delade turerna försvunnit. Men istället har tolvtimmars arbetspass mellan åtta och åtta införts. Flera pass börjar också sex på morgonen vilket gör det svårare för de anställda med små barn.

– Nattpersonalen har fått gå ned på dag och då får vi istället börja klockan sex. Det finns inget dagis som är öppet då och många har varit jätteledsna. Speciellt de som har män som arbetar skiftgång på järnverket.

Fackförbundet Kommunal funderar nu på att undersöka om det nya schemat på Midskogen är för farligt för personalen.

– De slits ner helt och hållet. Det vi pratar om är att ta det till Arbetsmiljöverket som får göra en utredning om arbetssituationen är för farlig, säger Inez Thomasson, ordförande i Kommunal Luleå som fått ta mot mängder av uppgivna samtal från medlemmarna.

Socialchefen Mikael Lekfalk är medveten om problemen på Midskogen.

– Lösningen på de delade turerna sker med olika modeller på olika ställen. På vissa ställen går det tyngre, säger han.

Extra resurser är dock inte aktuella på de ställen där det går tyngre. Istället ska de som lyckats få bli förebilder.

– Det som är intressant är att till exempel i Råneå och Bergviken där man fått bort de delade turerna har sjuktalen sjunkit. Det kan ju handla om en ökad delaktighet bland personalen.

Enligt socialförvaltningen är cirka 55 procent av de delade turerna borta. Målet är att alla ska vara borta innan året är slut. Anne-Maj Ekman har nästa år jobbat 40 år i vården.

– Jag har sett vilken försämring det har blivit. Man ser att pensionärerna blir oroliga över att det ständigt är nya

Delade turer

BAKGRUND

Allting började redan i valrörelsen 2010, då frågan drevs hårt av framför allt Rättvisepartiet, men även allianspartierna.

Då sa kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) att turerna skulle vara borta inom ett år. Men det visade sig vara svårt.

Enligt den konsultrapport som tagits fram skulle det kosta 45 miljoner kronor att helt få bort turerna.

Trots det beslutades det att de ofrivilligt delade turerna ska bort inom den befintliga budgeten. Lösningen ska ske utifrån varje boendes förutsättningar.

Nu ska de delade turerna vara borta innan årsskiftet 2015/2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om