De skrev gräsrots-finansierad succésaga

Deras ”Godnattsagor för rebelltjejer” beskrivs som det mest framgångrika gräsrotsfinansierade bokprojektet någonsin. Snart kommer del två, och i den finns både Beyoncé och Drottning Kristina.

cyklist. Christina Portolano har gjort bilden på Alfonsina Strada, italiensk cyklist som ställde upp i Giro d’Italia när tävlingen bara var öppen för män. ?Foto: Christina Portolano

cyklist. Christina Portolano har gjort bilden på Alfonsina Strada, italiensk cyklist som ställde upp i Giro d’Italia när tävlingen bara var öppen för män. ?Foto: Christina Portolano

Foto: Godnattsagor för rebelltjejer

Luleå2018-03-26 06:00

Urvalet var viktigt, men kanske ännu mer detaljerna. ”Godnattsagor för rebelltjejer” rymmer 100 korta illustrerade texter om lika många anmärkningsvärda kvinnor. Alla har levt – eller lever fortfarande. Om nigerianska Balkissa Chaibou får läsaren veta att hon gick till domstol för att slippa gifta sig. Om mästerkocken Julia Child berättas att hon var underrättelseagent i amerikanska armén. Där rörde hon ihop en illaluktande kaka, som när den släpptes ner i vattnet fick hajarna att låta bli sjunkbomber ämnade för nazisternas båtar.

Men bland Elena Favillis och Franscesca Cavallos utvalda kvinnor finns också ifrågasatta ledare som Margaret Thatcher och Aung San Suu Kyi.

– Vi ville inte skapa en bok om helgon, kvinnor förutsätts vara perfekta för att bli hyllade. Det är inte rättvist, det är ett sätt att manifestera misogyni även i länder med mer avancerade mänskliga rättigheter, säger Francesca Cavallo och berättar att bara 4 procent av de italienska gatorna är uppkallade efter kvinnor, och att 80 procent av dessa kvinnor är just helgon.

– För att bli firad kvinna i Italien måste man bokstavligt talat vara ett helgon, så kan vi inte ha det. Kvinnor uppfostras till att behaga, men om man ska vara en ledare kan man inte göra det.

Den ena började som regissör, den andra som journalist. 2011 flyttade Francesca Cavallo och Elena Favilli från Milano först till Silicon Valley och sedan till Los Angeles. Med sig hade de förstapriset i en italiensk entreprenörstävling, och en egen digital barntidning, men snart upptäckte de att det var innehåll – inte teknologi – som de ville utveckla.

”Godnattsagor för rebelltjejer” gav de ut samtidigt som Hillary Clinton kandiderade till president. 18 månader senare är den snart publicerad på 42 språk och har sålt i 1,6 miljoner exemplar, varav cirka 65 000 bara i Sverige.

– Vi kunde inte föreställa oss en framgång i den här skalan, men jag tror att vi fångade en särskild tid i vårt samhälle och ett djupt behov som finns mer eller mindre överallt. Vår bok är enkel, lättillgänglig och engagerande, ibland blir sådana här projekt mer som kyliga uppslagsverk än godnattsagor, säger Elena Favilli.

Boken började som ett nyhetsbrev till vänner och deras barn. Det allra första handlade om den tyska naturalisten och konstnären Maria Sibylla Merian som skrev en bok om hur fjärilar utvecklades ur larver och puppor. I slutet av 1600-talet reste hon runt i Surinams djungler tillsammans med sina döttrar.

– På den tiden trodde man att fjärilarna föddes ur lera, säger Francesca Cavallo.

När de hade runt 2 000 abonnenter på nyhetsbrevet bestämde de sig att skriva en bok, och varför då gå omvägen genom ett förlag? I stället vände sig till insamlingsplattformen Kickstarter, och redan här stod det klart att det fanns ett exempellöst sug efter boken: I stället för de 40 000 dollar de hade hoppats på fick de in över 5 miljoner kronor tillsammans med tips på intressanta kvinnor världen över.

När de nu har skrivit bok nummer två har de haft en redaktion till hjälp. Men varför denna titel, vilka är dessa tilltänkta ”rebelltjejer” som de riktar sig till?

– När vi skrev tänkte vi definitivt på småtjejer, det kom ur ett personligt behov. När vi växte upp var det så många starka kvinnliga förebilder som vi aldrig hade tillgång till, i synnerhet inte via medierna, men vi har aldrig tänkt på det här som en bok bara för tjejer, tvärtom är det viktigt att även killar läser den, säger Elena Favilli. (TT)

Godnattsagor för rebelltjejer

Den första boken gavs ut i USA hösten 2016 och har nu sålts i drygt 1,6 miljoner exemplar. Den andra boken har just givits ut på engelska och kommer på svenska i maj. Författarna Elena Favilli och Francesca Cavallo är i dag 35 respektive 34 år. De är båda från Milano men hade studerat utomlands, Elena Favilli på Berkeley i Kalifornien och Francesca Cavallo på universitet i Skottland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om