De ska utreda makten

Nu ska förhållandet mellan landstingets politiker och tjänstemän utredas vetenskapligt.En av utredarna är forskaren Lisa Dahlén.- Det finns mycket som kan förbättras i relationen mellan politiker och tjänstemän, säger hon.

Lisa Dahlén, forskare vid Luleå tekniska universitet och med ett förflutet som gruppledare i Luleå kommunfullmäktige, ska studera landstingspolitikernas förhållande till tjänstenännen.

Lisa Dahlén, forskare vid Luleå tekniska universitet och med ett förflutet som gruppledare i Luleå kommunfullmäktige, ska studera landstingspolitikernas förhållande till tjänstenännen.

Foto: Luleå tekniska universitet

LULEÅ2009-03-05 06:00
Lisa Dahlén vet vad hon talar om. Åren 1994-2000 bar hon efternamnet Domeij och var gruppledare för miljöpartiet i Luleå kommunfullmäktige.
- Att vara politiker innebär att man hela tiden ska fatta många beslut på omfattande underlag som tjänstemännen tagit fram. Det är ett dilemma hur mycket man ska lita på tjänstemännen och hur mycket detaljer man själv ska sätta sig in i. I praktiken blir gränsdragningen svår, säger hon.
Följer inte politikerbeslut
Landstinget i Norrbotten har vid två tillfällen undersökt hur de förtroendevalda ser på uppdraget i landstingsfullmäktige.
NSD kunde i förra veckan berätta att 40 procent av dem anser att deras roll begränsas till att godkänna tjänstemännens beslut.
Nästan var tredje ledamot av landstingsfullmäktige anser också att tjänstemännen inte följer de beslut som politikerna fattat.
Resultatet av enkäten avviker inte från tidigare undersökningar i Norrbotten och i andra landsting. Det har nu lett till att demokratiutskottet i Norrbottens läns landsting tagit initiativ till en vetenskaplig studie av förhållandet mellan politikerna och tjänstemännen.
- Vi vill får svar på frågan om det är som det framgår av undersökningarna eller om det är en myt. En undersökning kan också bidra till att politikerna och tjänstemännen bättre förstår varandras roller, säger landstingsrådet Britt Westerlund (S), ordförande i demokratiutskottet.
Fokusgrupper
Det är inte bara Norrbotten som vill ha svar på frågan. De tre andra landstingen i norr vill delta i undersökningen och även Sveriges kommuner och landsting, SKL.
- Norrlandstingens regionförbund kommer att fata beslut om studien i maj. Sedan kan den dra igång, säger Britt Westerlund.
Den kommer att ledas av Carina Lundmark, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet och hennes medarbetare blir Lisa Dahlén. Också universiteten i Umeå och Sundsvall kommer att delta.
16 politiker och 16 tjänstemän från de olika landstingen kommer att dras samman till SKL:s demokratiavdelning i Stockholm där studien sker i form av fokusgrupper.
Lisa Dahlén ser fram mot uppdraget.
"Demokratifråga"
- Det här är en spännande demokratifråga. Politiker och tjänstemän vill väl från båda håll, men det är inte alltid så lätt att se var gränsen går mellan rollerna.
När Lisa Dahlén lämnade politiken följde tre år i segelbåt runtom i världen. Efter återkomsten till Luleå har hon disputerat.
Men politiken har fortfarande en liten plats i hennes almanacka.
- Nu sitter jag i Norrstyrelsens arbetsgrupp för högre utbildning och forskning för region Norrland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om