De ska få större makt över framtidens Luleå

Arkitekternas makt att forma framtidens Luleå ska stärkas. Därför vill Socialdemokraterna instifta ett arkitekturpris i Luleå.

Framtidens Luleå byggs nu. Därför vill kommunalrådet Lenita Ericson och Socialdemokraterna instifta ett arkitekturpris för att stärka arkitekternas position i processen.

Framtidens Luleå byggs nu. Därför vill kommunalrådet Lenita Ericson och Socialdemokraterna instifta ett arkitekturpris för att stärka arkitekternas position i processen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2018-09-04 16:30

– Vi vill instifta ett arkitekturpris för att stärka arkitekturens roll och betydelse nu när det byggs i Luleå, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Priset som vinnaren föreslås få är en markanvisning av Luleå kommun. En markanvisning innebär en ensamrätt för en intressent, vanligtvis en byggherre eller ett fastighetsbolag, att under en viss angiven tid förhandla med kommunen om förutsättningarna och villkoren för att exploatera ett givet område, exempelvis med bostäder eller kommersiella lokaler.

– Tanken är att det ska delas ut en gång per mandatperiod. Priset som arkitekten eller arkitektfirman får är en markanvisning som de kan utveckla ett spännande koncept kring. Normalt sett så är det byggherren som får markanvisningen. Det här kan bidra till en maktförskjutning att arkitekten får större makt i byggandet av Luleå, säger Lenita Ericson.

När ska första priset delas ut?

– Tanken är att det ska kunna införas under nästa mandatperiod, säger Lenita Ericson.

Lenita Ericson talar om att förvaltningen ska få i uppdrag att förstärka arkitekt-kompetensen i kommunens organisation. Allt sedan Henrik Sjöberg flyttade till Karlstad har Luleå kommun saknat en stadsarkitekt.

– Vi har fått en del kritik för att vi saknar stadsarkitekt, det vi jobbat med är en process där fler är delaktiga. Det vi har sett är att vi behöver förstärka arkitektens makt, då blir det inte en utan flera personer, säger Lenita Ericson.

Biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad förklarar hur det ska lösas.

– Vi formar en stadsarkitektgrupp. Det räcker inte med en person, det behöver vara flera, både för att hinna med och för att ha spänstiga diskussioner. Det får inte bli frågan om en persons tycke och smak, säger Anna Lindh Wikblad som tillägger att gruppen ska bestå av minst tre personer.

Stadsarkitektgruppen kommer sannolikt att ingå i jurygruppen som ska utse pristagaren. Lenita Ericson säger att hon tänker sig att man dessutom bjuder in någon som inte bor i Luleå.

– Det kan vara intressant att få andra människors blick på Luleå, säger Lenita Ericson.

Arkitekturpriset ska ges för en byggnad som redan har byggts i Luleå.

Hur långt tillbaka i tiden ska man gå?

– Det har jag inte funderat över, det är något som tjänstepersonerna får fundera över när de bereder ärendet, säger Lenita Ericson.

Att hitta ett attraktivt område som kommunen kan ge markanvisning för ska inte vara något problem.

– Jo, det finns. Det kommer att finnas plats på Kronan, vi har mindre förtätningsprojekt i flera stadsdelar. Det löser vi, säger Anna Lindh Wikblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om