De ska bygga nya brandstationen

Nu är det klart vilket företag som ska bygga Luleås nya räddningsstation på Risslan. Ett enda anbud uppfyllde alla krav i upphandlingen.

Första illustrationen på nya brandstationen i Luleå. Generalentreprenaden att bygga går till NCC.

Första illustrationen på nya brandstationen i Luleå. Generalentreprenaden att bygga går till NCC.

Foto: Niklas Granljung, A och d arktiektkontor

Luleå2019-04-12 18:30

Kommunen ska bygga en ny räddningsstation i kvarteret Plogen på Risslan. Byggnaden ska rymma lokaler för räddningstjänst, ambulanser och SOS Alarm. När kommunen gick ut med en upphandling av generalentreprenad för bygget fick man in anbud från fyra företag. Men när anbuden granskades visade det sig att bara ett enda anbud uppfyller alla skall-krav som ställts vid upphandlingen.

Det innebär att anbudet att bygga räddningsstationen har tilldelats NCC, som lämnat ett anbud på 220 969 000 kronor. Fiktiva ändrings- och tilläggsarbeten som inte ingår i överenskommelsen uppgår till 10 551 750 kronor, vilket ger en kontraktssumma på 231 520 750 kronor.

Ett av de fyra anbuden hade lagts av ett utländskt byggföretag från Litauen, Lithana.

– Eftersom den här entreprenaden var så pass stor har vi gått ut med den i hela EU, de hade rätt att lämna anbud men de uppfyllde inte skall-kraven. Då är de inte kvalificerade, förklarar Marianne Kallin, avdelningschef investeringar på stadsbyggnadsförvaltningen.

– När vi går ut med en upphandling kräver vi att de har gjort ett antal liknande referensobjekt, det hade de inte gjort, fortsätter Marianne Kallin.

Peab och Nåiden hade inte lämnat in kompletta anbud.

– De hade inte lämnat in alla handlingar man ska göra, då kan vi inte anta dem, det är enligt lag, säger Marianne Kallin.

Är det inte märkligt att stora företag inte klarar av det?

– Det tycker vi med. Efter det att vi har haft utvärdering av anbuden har vi haft en dialog med entreprenörna, vad det beror på att de inte blivit antagna, säger Marianne Kallin.

Hade kommunen kunnat få det billigare om deras anbud hade varit med i utvärderingen?

– De låg ungefär lika, det var inga stora summor det skiljde. Vi lämnar inte ut några priser när de inte blivit kvalificerade, säger Marianne Kallin.

Är det vanligt att företag bommar att lämna in alla uppgifter?

– Nej, det är det väl inte men det händer. För vår del är det jätteolyckligt, företagen lägger ned mycket tid på det. Det är jätteolyckligt att de inte lämnar in kompletta anbud, de får inte lämna in uppgifter i efterhand. Vi får inte ringa till dem och säga att de glömt något, säger Marianne Kallin.

Det blev inte mycket till konkurrens?

– Nej, men så är det. Jättetråkigt, summerar Marianne Kallin.

Tiden för att lämna in överprövningar mot upphandlingen har gått ut. Kommunen har haft ett startmöte med NCC angående bygget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!