Sommarkursen för ungdomar är till för de mellan 15 och 19 år. Både den och den grundläggande utbildningen för frivilliga ”GUF” arrangeras av Frivillig försvarsorganisation tillsammans med Luftstridsskolan vid Luleå garnison. Norrbottens flygflottilj står för instruktörer, lokaler och visst materiel. Kraven som finns för att delta i utbildningen är att man ska ha fyllt 15, vara simkunnig, fullt frisk och svensk medborgare.
När NSD är på plats är ungdomarna från sommarkursen uppdelad i två grupper. De båda grupperna ska genomföra var sitt moment. Den ena gruppen ska göra upp en eld för att kunna bränna av ett snöre. Som hjälpmedel får de använda kniv och tändstål.
Tillsammans samlar de sju ungdomarna ihop pinnar, stenar och torr mossa för att få elden att nå tillräckligt högt upp.
– De måste kunna tända eld för att koka vatten och laga mat, säger Stefan Hult, instruktör och kurschef.
När gruppen har bränt av repet berättar de varför de bestämde sig för att delta i utbildningen.
– Jag har alltid varit intresserad av Försvarsmakten. När det kom ett tillfälle tog jag tag i det, säger Isabell Stavenheim från Jönköping.
– Jag är intresserad av att bli polis och ville prova ett liknande yrke istället för att sitta hemma och rulla tummarna, säger Abdulrazek Mahmoud från Luleå.
– Min mamma tränar hundar vid Försvarsmakten och jag har blivit intresserad. Jag vill testa på så mycket som möjligt, säger Monique Latifi från Sundsvall.
Även den andra gruppen har ett moment att gå igenom. Var och en i gruppen ska antingen sätta ihop eller plocka isär en bår. Runt omkring står resten av gruppen och peppar och tipsar.
Deltagarna i sommarkursen kommer från hela Sverige. Arvid Johansson kommer från Malmö och är därmed den som har rest längst. Hanna Edler från Kiruna är den deltagare som kommer längst norrifrån. Trots att de flesta aldrig träffat varandra innan utbildningen har de kommit varandra nära under senaste veckan.
– Vi har blivit som en familj under den här korta tiden. Vi hjälper andra och blir själva hjälpta, säger Abdulrazek Mahmoud.
– Det bästa har varit de nya vännerna man har fått, säger Arvid Johansson från Malmö.
Alla som började i kursen har däremot inte orkat fullfölja den. De som har hoppat av är saknade, men de kvarvarande deltagarna visar förståelse för deras val.
– Det jobbigaste har varit marscheringen. När man lyfter på foten känner man blodet komma tillbaka, säger Axel Holmbom från Gällivare.
– Jag fick ont i fötterna vid marscheringen och bytte skor, säger Sanjib Paul från Uppsala.
Felix Lindström från Luleå påpekar att kängorna är helt nya och inte har hunnit gås in ännu.
För att delta i en GUF måste du vara minst 18 år, då den innefattar vapenhantering.
– Säker vapenhantering är prio ett. De lär sig skjuta liggande, knästående och stående, säger Leif Edman, som håller i Ak4-utbildningen.
Bortsett från vapenhantering hanterar kursen bland annat även sjukvård, brandutbildning, soldatregler, fältövning och ett reflektionsdygn, så de nya lärdomarna fastnar.
– Om man bara matar på hela tiden är det som att hälla vatten på en trottoar. Det rinner bort, säger Lars-Gunnar Sandgren, som är kurschef för GUF.
Frida Hagström från Bredbyn försöker komma med i militära landslaget i skidskytte. För att göra det måste man gå en GUF-utbildning. Det militära landslaget fungerar som ett komplement till det vanliga landslaget.
– Är man med i militära landslaget får man vara med på läger, i en träningsgrupp och möjlighet att åka på militär-VM. Nästa gång ska det vara i Boden och det hade ju varit kul att vara med när det är på hemmaplan i Sverige, säger Frida Hagström.
Hon tycker att utbildningen har varit mindre hård än hon räknat med.
– Jag trodde att vi skulle stå uppställda konstant. Nu är det ganska ledigt, säger Frida Hagström.