De nya jobben har inte nått Norrbotten

Göran Grahn presenterar det ekonomiska läget i vårt land: Sverige är bäst i klassen i Europa. Men ett regeringsskifte skulle innebära att vi tappade42 000 av de arbetstillfällen som alliansregeringen bidragit med.- De där nya arbetstillfällena har inte nått Norrbotten, säger Roland Bergström.

"De stora pensionsavgångarna börjar göra sig gällande. En generationsväxling väntar på arbetsmarknaden", säger Jan-Olov Nordström.FOTO: Bengt-Åke Persson

"De stora pensionsavgångarna börjar göra sig gällande. En generationsväxling väntar på arbetsmarknaden", säger Jan-Olov Nordström.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-06-16 06:00
Göran Grahn är nationalekonom på Svenskt näringsliv och var på tisdagen i Luleå för att presentera organisationens konjunkturprognos. Det gjorde han bland annat vid en presskonferens. Med var också organisationens regionchef i Norrbotten, Jan-Olov Nordström, Roland Bergström, JPAB Installationsteknik, Jan Petschler, Sveriges Byggindustrier och Bo Eriksson, Almega.
Ökad sysselsättning
Göran Grahn konstaterar att "subventionerad sysselsättning" har ökat kraftigt i Sverige men att den väntas öka långsammare vid ett regeringsskifte. Han hänvisar till att de rödgröna bland annat vill minska jobbskatteavdraget, avskaffa rut-avdraget och införa en generösare a-kassa.
De 42 000 tappade arbetstillfällena ska enligt Göran Grahn visa sig år 2012.
Nya jobb i Pajala
Men Roland Bergström ser inga hotade jobb eftersom de nya jobben enligt honom aldrig nått Norrbotten.
- I Norrbotten är de nya jobben på gång i Pajala och Malmfälten, men framförallt i Pajala kommer arbetskraften sannolikt att rekryteras utanför länet, inte minst i Finland. Jag tror att bara 20 procent av de som kommer att arbeta i gruvnäringen i Pajala kommer att vara norrbottningar.
- När det gäller Fyrkanten-området så måste vi börja prata sysselsättning och skapa jobb, säger han.
Inga vikariat
Roland Bergström konstaterar också att inte en enda ungdom i Luleå kommer att få något sommarvikariat i sommar.
- I Malmfälten är det tvärtom. Det finns inte en enda ungdom utan sommarvikariat att hitta.
Bo Eriksson försvarar Göran Grahns teori.
- Tjänstesektorn liksom vård och skola i Norrbotten skulle drabbas vid ett regeringsskifte. Rut-avdraget har gett nya jobb liksom privata skolor och privat vård som läkarhuset Hermelinen. Nu är också privata vårdcentraler på gång i Piteå, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om