De leker med elden – och berättar Luleås historia

En eldfängd historia utlovas när gycklargruppen Phire förbereder sig inför Luleås 400-årsjubileum. "Vi kommer att bjuda på fem föreställningar med vår egen tolkning av stadens historia", säger Villiam Forsberg.

Med hjälp av det lättantändliga pulvret, lycopodium, som hälls ned i ett järnrör kan Villiam Forsberg från gycklargruppen Phire skapa effektfulla eldklot. I höst planerar gruppen fem offentliga framträdanden i Luleå.

Med hjälp av det lättantändliga pulvret, lycopodium, som hälls ned i ett järnrör kan Villiam Forsberg från gycklargruppen Phire skapa effektfulla eldklot. I höst planerar gruppen fem offentliga framträdanden i Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-09-03 21:17

Den 28-årige lärarstudenten på Luleå tekniska universitet har på egen hand sytt gycklardräkten i riktig vadmal. Den skallrar för varje steg och bär synbara sotfläckar på mage, ärmar och ben.

– Jag brukar faktiskt råka bränna mig varje gång som vi uppträder. Det är lätt hänt när man ska snurra brinnande eldstavar. Som tur är fattar min dräkt inte eld så lätt, så jag har klarat mig undan allvarligare skador, berättar Villiam Forsberg.

2011 startades gycklargruppen Phire på Luleå tekniska universitet. Föreningen har tolv aktiva medlemmar, även om Villiam Forsberg försäkrar att de var fler innan pandemin bröt ut. Flera av medlemmarna är också aktiva i studentspexet.

Sedan februari 2020 har de bara uppträtt vid två tillfällen, men nu tränas det för fullt inför höstens föreställningar. Efter några föreläsningar med historieprofessor Roine Viklund insåg gycklarna att det finns historiska belägg för att skildra Luleås historia i en häftig och humoristisk eldshow. 

I sin bok "Luleå - de 400 första åren" berättar Roine Viklund om fyra stadsbränder. Den första inträffade redan 1653, bara fyra år efter att staden flyttats till sin nuvarande placering. Det finns inga nedtecknade rader om hur branden uppkom.

Staden hann knappt byggas upp igen förrän den eldhärjades på nytt fyra år senare. Den här gången orsakades förödelsen av en illa släckt svedjebränning som tyvärr bröt ut när stadens borgare befann sig ute på det livsviktiga strömmingsfisket i skärgården.

Landshövding Johan Graan skrev 1657 till kung Karl X Gustav att inte ett enda hus fanns kvar på stadshalvön. Till och med rådhuset hade på några få timmar förvandlats till aska tillsammans med domböcker och andra historiska dokument.

Svedjebrännarna friades vid en rättegång, men lika bra gick det inte för de samiska kvinnorna Swartlant-Ingri och Susanna Mickelsdotter som dömdes till "30 par ris" och en vistelse på länsfängelset i Piteå efter stadsbranden i maj 1762.

Precis som vid de tidigare bränderna gick inget människoliv förlorat, men däremot totalförstördes 42 gårdar vilket innebar att de flesta av stadens invånare förlorade sina hem.

Det skulle dock inte vara sista gången som staden behövdes byggas upp från grunden. 1887 inträffade den senaste stora stadsbranden, när 18 kvarter blev lågornas rov och uppemot 700 personer blev hemlösa.

Den 10-årsjubilerande Phire har ännu inte orsakat någon förödelse, även om det har hänt att medlemmar ådragit sig brännskador.

– Vi brukar skämta att en av fördelarna med att vara med i Phire att alla män slipper raka sig. Vid vårt senaste framträdande förlorade jag allt hår på högra ögonbrynet, berättar Villiam Forsberg.

På scen kallar han sig Villiam Jonglören, vilket avslöjar hur han hittade till gycklarrollen. Sedan sju års ålder har han varit fascinerad av jonglering.

Vad kan en gycklare tillföra oss i dag?

– Egentligen samma sak som vi alltid stått för. Vi står för underhållningen. Innan pandemin uppträdde vi en-två gånger i månaden på olika företagsevent eller födelsedagskalas. Vi har försökt att hålla igång våra färdigheter under pandemin, men det ska bli kul att uppträda under Kulturnatten. Vi kallar eldshowen för "Luleå Phirehundra år". Tack vare ett bidrag av Luleå kommun kan vi bjuda på en gratisföresställning, berättar Villiam Forsberg.

Kulturnatten 2021

Förra året blev Kulturnatten i Luleå digital, men i år välkomnas publiken till sammanlagt 21 platser. Traditionsenligt äger arrangemanget rum den andra lördagen i september (11/9).

I år handlar om ett 100-tal olika musik- och dansframträdande, teater, film, boksamtal, utställningar och stadsvandring. För många deltagare handlar det om det första offentliga framträdandet sedan pandemins utbrott.

Kulturnatten arrangeras av Skådebanan Norrbotten. Gratisarrangemanget finansieras av sponsorer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!