De kräver extra EU- miljoner

Ge oss 34 miljoner extra i år för att lindra krisen. Den vädjan har Norrbotten tillsammans med Västerbotten nyligen skickat till regeringen.

Anja Ejderberg.

Anja Ejderberg.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-06-18 06:00
- Med hjälp av de här miljonerna kan varsel och uppsägningar förhindras, säger Anja Ejderberg, företagsutredare på länsstyrelsen i Luleå.
Miljonerna, som ska användas för att höja kompetensen i företag, finns i EU:s sociala fond. Men det är ebb i årets kassa. De som är öronmärkta för Norrbotten och Västerbotten (56 miljoner kronor) är till största delen spenderade, samtidigt som företag står i kö för att få del av kompetenspengarna. Och det finns pengar att hämta ur den sociala fonden. Problemet är att de ska fördelas ut under resten av programperioden, som sträcker sig fram till år 2013. Den ordningen vill nu landets två nordligaste län ändra på.
Tufft läge
- Det känns väldigt trubbigt med tanke på det tuffa läge vi befinner oss i. Det är nu som pengarna behövs för att brygga över svackan. Vi måste helt enkelt ro med alla åror, säger Anja Ejderberg.
Och att pengar från den sociala fonden kan göra nytta finns det ett gott exempel på, Ferruform i Luleå. Företaget har fått 13 miljoner kronor ur fonden, som i första hand använts till utbildningsinsatser. Ferruform har därför inte behövt varsla personal.
- När det väl vänder uppåt så kommer kompetensnivån vid Ferruform att ha höjts betydligt. Vi tycker att fler företag ska ges den här möjligheten, säger Anja Ejderberg.
Och behovet av snabba extrainsatser är stort, menar Anja Ejderberg. Hon är ansvarig tjänsteman på länsstyrelsen för att samla in den information om varsel, uppsägningar och det allmänna företagsläget, som sedan skickas vidare till regeringen. Inte minst så visar det sig att läget är mycket tufft bland små företag.
"Våg av konkurser"
- Vi har fått in uppgifter om att det finns företagare som inte längre tar ut lön utan lever på checkkredit. Det pekar mot att vi kan få en våg av konkurser i höst bland dessa företag.
Trots allt har Norrbotten klarat sig bättre än de flesta övriga län. Och det kan vi framför allt tacka gruvjättarna LKAB och Boliden tillsammans med Vattenfall och Banverket för, menar Anja Ejderberg.
- De ångar på med miljardinvesteringarna och inte minst har Malmfälten klarat sig mycket bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om