De kör sin egen yrkesutbildning

Bilverkstäderna lider brist på arbetskraft. Nordiska bil tog saken i egna händer och utbildade en plåtslagare och en lackerare. Det gläder Daniel Sundvall mycket.

TRIVS. Daniel Sundvall har tagit loss frontpartiet på en bil för slipning och lackning. Han har alltid varit intresserad av bilar.

TRIVS. Daniel Sundvall har tagit loss frontpartiet på en bil för slipning och lackning. Han har alltid varit intresserad av bilar.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-01-27 18:40

Daniel Sundvall, 26 Gammelstad, har gått en lärlingsutbildning till bilskadetekniker (den nya beteckningen på plåtslagare) på plats i Nordiska bils skadecenter i Luleå. Det handlar om en utbildning i samarbete med Vuxenutbildningen.

– Vuxenutbildningen tog fram en individuell studieplan och vi hade en rutinerad plåtslagare som handledare här. Vi utbildade en lackerare på samma vis, i form av en lärlingsutbildning. Det var för att stoppa en spiral då vi bytte arbetskraft mellan företagen. Det här är en långsiktig lösning, säger Torbjörn Niemi, servicemarknadschef hos Nordiska bil.

Mikael Kejonen, ansvarig för skadecentret, håller med.

– Vi måste ha arbetskraft och hade inget val. Det fungerar väldigt bra med en rutinerad anställd som tar hand om en ny som i sin tur får växa in i rollen.

Daniel Sundvalls lärlingsutbildning var 30 veckor lång. Han tog tjänstledigt från sitt tidigare jobb i bygglagret hos Lakkapää för att gå den.

– Jag har alltid haft ett bilintresse och tyckt om att skruva i bilar. Här fick jag börja med att skruva och demontera och så småningom gå in på att rikta och spackla. Det är jättebra att komma direkt till en arbetsplats och se hur allt fungerar från a till ö. Man blir inkörd i flödet på företaget och får visa vad man går för. 30 veckors individuell utbildning är oslagbart, säger han.

Från årsskiftet är Daniel Sundvall tillsvidareanställd hos Nordiska bil.

– Jag trivs jättebra. Arbetstiden är guld värd för mig som pappa till Linus, 4, och med ett till barn som ska komma i maj. Jag jobbar vardagar mellan sju och fyra, och slipper kvälls- och helgjobb, säger han och tillägger:

– Jag rekommenderar till 110 procent andra som får chans att gå en lärlingsutbildning att ta den.

Det är många företag i motorbranschen som upplever en stor brist på kompetent personal samtidigt som färre studerar på gymnasiets fordons- och transportprogram.

Nu ställs nytt hopp till de 100 000 ungdomar i Sverige som står i begrepp att göra sitt gymnasieval.

Lastbilsmekaniker och bilmekaniker finns med på Arbetsförmedlingens lista över de yrken där det råder störst brist på sökande såväl på fem som tio års sikt. Det samtidigt som ungdomsarbetslösheten i Norrbotten ligger på över 15 procent.

Dålig information tros ligga bakom att ungdomar väljer "fel" program på gymnasiet. Det är en stor kostnad för samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om