"De kan ha spekulerat bort alla pengar"

De förra ägarna av Obol Investment kan ha gjort sig skyldiga till trolöshetsbrott och brott mot bokföringslagen.Konkursförvaltarens rapport säger dock inget om vad som kan ha hänt med pengarna i Obol.

LULEÅ2009-04-17 06:00
Tillgångarna i Obols konkursbo uppgår till drygt elva miljoner kronor medan det finns fordringar på 57 miljoner kronor.
De fordringsägare som har trätt fram är Längmanska företagarfonden, Skellefteå AIK, en handfull namngivna privatpersoner samt 49 anonyma personer och företag som företräds av Wistrands advokatbyrå.
Över 100 miljoner kronor
Enligt utredningar har det dock investerats över 100 miljoner kronor, sannolikt mer, i Obol Investment.
- Vi har anledning att tro att det finns fordringsägare som av olika orsaker inte har velat ge sig till känna, säger Måns Dalhqvist, konkurshandläggare vid Grönbergs advokatbyrå .
Var pengarna har tagit vägen blir en fråga för ekobrottsmyndigheten i ett eventuellt åtal. Det ges inga svar i konkursförvaltarens förvaltarberättelse som bara ska uttala sig om eventuella gäldenärsbrott, det vill säga om Obols ägare har svikit sina skyldigheter gentemot fordringsägarna.
Trolöshetsbrott
- Vi har inte underlag att säga i fall de har gjort sig skyldiga till förskingring eller bedrägeri. De kan också ha spekulerat bort pengarna och det är inte kriminaliserat, förutsatt att man inte har gjort alldeles vansinniga risktaganden, säger konkursförvaltaren Einar Wanhainen.
Däremot säger förvaltarberättelsen att Obol-ägarna kan ha gjort sig skyldiga till trolöshetsbrott eller annat oredlighetsbrott om de har betalat ut för mycket pengar till vissa investerare för att dölja förlusterna.
Ingen bokföring
Obols företrädare har heller inte lämnat in någon bokföring till konkursförvaltaren och har därmed inte uppfyllt bokföringsskyldigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!