"De här platserna är viktiga för samhället"

I 22 år har Magnus Leijon jobbat som arbetsledare vid återvinningsmarknaden på Kronan. När verksamheten nu tas över av Lumire vill han betona betydelsen av att platserna för arbetsträning bevaras.

Arbetsträningen på Kronan sysselsätter mellan 40 och 60 människor. Här ses Magnus Leijon i samspråk med Mahdi Tafti, som arbetade som målaren innan han lämnade Iran.

Arbetsträningen på Kronan sysselsätter mellan 40 och 60 människor. Här ses Magnus Leijon i samspråk med Mahdi Tafti, som arbetade som målaren innan han lämnade Iran.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-09-01 19:00

– De här platserna är viktiga för samhället. Jag har sett många människor som fått chansen att växa och ta sig bort från utanförskap. Jag tror alla bolag och förvaltningar i kommunen behöver hjälpas åt och skapa arenor för att jobba med människor. Behovet kommer att öka i framtiden, säger han.

undefined
Redan innan återvinningsmarknaden öppnat är det kö utanför. Verksamheten ligger många Luleåbor varmt om hjärtat.

Återvinningsmarknaden har en verksamhetschef och fem arbetsledare anställda. Här finns mellan 45 och 65 platser för arbetsträning. Målet är att ingen ska bli kvar längre än sex månader.

– Vi är platsen därifrån man tar sig vidare i livet. Jag tycker mycket om det här jobbet.

Själv vet inte Magnus Leijon vad som händer när Lumire tar över.

– Vi får se. Men jag är inte orolig för egen del. Jag tror kunderna är mer oroliga än mig (skratt). Det är många som frågar vad som ska hända.

undefined
I 22 år har Magnus Leijon jobbat som arbetsledare på Kronans återvinningsmarknad. "Jag tycker mycket om det här jobbet", säger han.

Vid årsskiftet tar Lumire över ansvaret för både återvinningsmarknaden och återvinningscentralen. Verksamheten med avfall och mottagning av gods ska bedrivas på Risslan (Lilla Mjölkuddsberget). Inledningsvis tänker Lumire även bedriva försäljning där, men bolaget hoppas att en eller flera aktörer i återbruksbranschen på sikt tar över.

Parallellt skapas mötesplatsen Returpunkt centrum på Köpmantorget, för inlämning av mindre avfall, second hand-handel, byten av prylar samt cykelutlåning.

Lumire uppger att bolaget ska ha platser för praktik och arbetsträning, och även får behov av att anställa fler personal. Någon rak verksamhetsövergång blir det inte.

undefined
Magnus Johansson, avdelningschef vid arbetsmarknadsförvaltningen.

– Det är ett pågående arbete men i nuläget är det för tidigt att uttala sig om hur det kommer att se ut gällande vår egen personal när Lumire tar över driften. Utbildningsplatser försöker vi att tillskapa vartefter. Det är också ett pågående arbete, säger Magnus Johansson, avdelningschef för arbetsmarknad och integration vid arbetsmarknadsförvaltningen.

Kommunalrådet Fredrik Hansson (S) är trygg med förändringen.

– Lumire har ett socialt ansvar, tillsammans med arbetsmarknadsförvaltningen, att se till att det fortsatt finns ett stort antal platser för arbetsträning. Sedan tror jag att det kan skapas andra tjänster, exempelvis genom sociala företag, och avknoppningar från Returpunkt centrum. Arbetsmarknadsförvaltningen har också ett ansvar att hitta tjänster på andra ställen. Ingen ska hamna i kläm, säger Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!