De gör affär av lokalt kött

Det är skillnad på renkött och renkött. Det ska Susanne Johnsson och Catarina Gunillasson göra affär av.

fullmatat. Dagarna innan premiären är Susanne Johnsson och Catarina Gunillasson i färd med att fylla upp diskar och hyllor med sina produkter.

fullmatat. Dagarna innan premiären är Susanne Johnsson och Catarina Gunillasson i färd med att fylla upp diskar och hyllor med sina produkter.

Foto: Kurt Engström

Luleå2014-11-20 22:27

På lördag öppnar de – i skuggan av domkyrkan – en specialbutik med inriktning på lokalproducerat renkött.

– Vår tanke är att vi ska ha kontroll på hela kedjan. Kunderna ska veta vart vårt kött kommer från, säger Susanne Johnsson.

Företaget har fyra delägare. Susanne Johnsson, Catarina Gunillasson, samt Susannes bror Anders Ruuth, som är renskötare i Östra Kikkejaurs sameby. Fjärde delägare är företaget Arvidsjaurs Renslakt AB som ägs av sju samebyar i Arvidsjaursområdet. Att inga grossister är inblandade ger möjlighet att ha total kontroll på det kött som säljs.

– Vi vill helst sälja färskt kött, men slakten pågår ju inte hela året. Till premiären kommer vi i alla fall att ha färskt kött av renkalv som det är säsong för nu, säger Susanne Johnsson.

I sortimentet finns även renskav. "Riktig renskav" som butiksinnehavarna bekriver det.

– Det som säljs i livsmedelskedjorna är tumlad renskav – egentligen slaktrester som processats och bundits ihop med socker och vatten. Vårt renskav är rent, finskuret kött. Den bästa snabbmat som finns, säger Susanne Johnsson.

Men smakar det så kostar det.

– Vi konkurrerar inte med priset, bara med kvaliteten, säger Susanne Johnsson.

Idén till denna specialbutik har legat och grott många år. De två delägarna som jobbar i butiken har ingen butikserfarenhet. Susanne Johnsson är uppvuxen i en renskötarfamilj och har - innan hon började utveckla sin egen verksamhet – varit affärsutvecklare på Norrlandsfonden. Catarina Gunillasson har jobbat med ekonomi och löner i ett maskinföretag i Kiruna.

– Nu vet vi inte om vi får någon lön alls, men vi hoppas förstås på det, säger Catarina Gunillasson.

Biergo, som företaget och butiken heter, är samiska och betyder kött. Förutom renkött kommer det att finnas annat viltkött, exempelvis älg, i sortimentet. Dessutom diverse andra norrländska produkter som saft och sylt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om