Hon har gått ut år två på gymnasiet. Sommarjobbet i Södra strand innebär jobb i kiosken och i sportoteket där besökare kan låna utrustning för olika aktiviteter på stranden och på betongplattan bredvid.
– Vi ska också se till att det är fint på området, säger Johanna Stylbäck och lyfter fram en nylig familjedag som något extra roligt:
– Det var mycket folk och jag lärde mig att hantera stress och se var jag behövdes", säger hon.
Linnea Dahlberg, 17, har samma sommarjobb och trivs bra.
– Det är trevligt. Speciellt nu när det är sol och mycket folk, säger hon.
Hon och Johanna Stylbäck tjänar 56 kronor i timmen, cirka 5 000 kronor sammanlagt under det tre veckor långa sommarjobbet.
– Jag tycker att det är en rimlig lön för det jobb vi gör, säger Linnea Dahlberg.
Under resten av sommarlovet ska hon bland annat bila i Europa med familjen.
– Jag ska sola, bada och äta glass. Mamma har föreslagit att hon och jag ska paddla kajak också, säger Johanna Stylbäck.
Luleå kommun erbjuder tre veckors sommarjobb åt alla som gått ut grundskolan och de som gått ut år ett och år två på gymnasiet.
– Det handlar om allt från parkarbete och jobb i vård och omsorg till arbete som stugvärd i skärgården, it-projekt och att göra närradioprogram. De som gått ut nian tjänar 47 kronor i timmen och de som går på gymnasiet tjänar 57 kronor i timmen, säger Lennart Renberg som ansvarar för feriearbetarna i Luleå kommun.
Övertorneå kommun erbjuder sommarjobb åt alla ungdomar som gått ut åttan eller nian i grundskolan och de som gått ut år ett eller år två på gymnasiet. De fyra grupperna har olika timlöner – 40 kronor, 45 kronor, 50 kronor respektive 55 kronor. De som väljer vård- och omsorgsjobb får extra betalt.
– De får tio kronor extra i timmen utifrån vilken grupp de tillhör. Vi vill på det sättet locka unga till vården, säger Maria Öhman.
Bodens kommun erbjuder tre veckors sommarjobb åt alla som är födda 1998 och 1999, det vill säga 16 eller 17 år gamla. Ungdomar med funktionshinder är en prioriterad grupp .
– Vi ser till att anpassa jobben efter funktionshindren. De ungdomarna kan också vara upp till 20 år gamla, säger Ann-Christin Pretty som ansvarar för feriearbetarna i Bodens kommun.
Kommunen avsätter medel till 100 platser hos privata arbetsgivare.
– Vi bidrar med den lön som gäller i de kommunala jobben och företagen ansvarar för resten, säger Ann-Christin Pretty.