Det är inte säkert att det blir åtal i SSU-härvan. Ett fåtal personer har erbjudits ett strafföreläggande. Om de i föreläggandet erkänner sitt brott vinner domen laga kraft direkt och det blir varken åtal eller rättegång. Detta brukas ofta vid enklare brott.
Nio frias helt
Nio personer frias helt från misstankar av åklagaren i härvan där SSU fuskat till sig miljonbelopp i bidrag av landstinget och Piteå kommun.
En av de som erbjudits strafföreläggande är Frida Heikki, tidigare ordförande och ombudsman i SSU Norrbotten. Hon uppger själv att hon kommer att skriva på och därmed erkänna sig skyldig till bedrägeri.
– Jag ångrar såklart att vi gjorde det vi gjorde. Det är ingenting jag är stolt över, säger hon.
– Men nu är det som det är och jag vill fokusera på framtiden.
"Var oerfaren"
Frida Heikki satt som ordförande i SSU Norrbotten när fusket uppdagades i maj 2012. Hon stängdes då av från sitt uppdrag, som hon valts till i mars. Detta eftersom han varit ombudsman under de åren 2009 till 2011 då fusk ska ha förekommit. I en tidigare intervju med NSD pekar hon på att det fanns ett kollektivt ansvar om egentligheter förekommit.
I dag menar hon att hon var oerfaren och att hon nu utsetts till syndabock.
– Jag var 21 år och jag hade precis börjat på ett nytt jobb. Jag förstod att man gjort så här tidigare och det förväntades av mig att man skulle göra så här. Jag kände att jag inte riktigt vågade säga emot, säger Frida Heikki.
50 dagsböter
Enligt Frida Heikki ligger straffet för hennes brott på 50 dagsböter och en villkorlig dom.
Har den här härvan svärtat ner SSU i Norrbotten?
– Vad det gäller SSU så har jag ingenting att säga. Jag har lämnat politiken bakom mig, säger Frida Heikki.
Enligt uppgifter från Piteå-tidningen är det ytterligare en person som erbjudits ett strafföreläggande. Enligt tidningen kommer även denne acceptera föreläggandet.
Nästa vecka har åklagaren Rickard Finnberg sagt sig vara redo att presentera hela utredningen.