De ger sin syn på landskap

Ger konst skapad av kvinnor en annan bild av landskap än det traditionellt manliga måleriet? Det blev Galleri Syster nyfikna på.

"Som en turistbild från Thailand", tycker Mia Rogersdotter om det analoga fotot från en båt som går över Akkajaure.

"Som en turistbild från Thailand", tycker Mia Rogersdotter om det analoga fotot från en båt som går över Akkajaure.

Foto:

Luleå2019-05-17 06:00

Landskap ur kvinnors synvinkel är temat i ”Landscape Takeover” på Galleri Syster i Luleå. Som en del i projektet öppnas nu en utställning med samma namn.

För konstnärerna Lena Stenberg och Mia Rogersdotter har landskap och natur en central plats i skapandet, men på olika sätt.

– Jag återkommer hela tiden till undersökningar av vad som är natur. Ofta blir jag intresserad av stora geografiska områden, säger Mia Rogersdotter som har dokumenterat Luleälven från början till slut i ”Älven”, ett arbete som så småningom ska resultera i en fotobok.

– Min farmor växte upp vid Torneälven, och jag hade först tänkt göra något om den. Men det här är älven som jag själv har vuxit upp med, och badat i, här i Luleå.

Hon började fundera på älvens utbyggnad, den biologiska förstörelsen och hur det drabbat människorna längs älven.

– Det finns så mycket sår i landskapet i regleringens spår, säger hon och tillägger:

– Det handlar om en älv, Luleälven, men också om alla andra älvar i världen. Jag fascineras av landskapsberättelser. Jag vill också ställa stora frågor genom något litet.

Mia Rogersdotter är uppvuxen i Luleå och gick på filmgymnasiet med planen att bli dokumentärfilmare, men gick mer och mer över till stillbilder. Efter fotoutbildning i Gamleby gick hon på Konstfack och har sedan arbetat med fotografering som främsta uttryckssätt.

– Jag tycker att det är roligt att ta bilder, helt enkelt. Jag tänker att det fångar mycket tid, ögonblick av vår samtid.

Lena Stenberg har målat, ritat och arbetat textilt så länge hon kan minnas, men jobbade med många andra saker. Konsten tog över när hon var 24 år och började på Konstfack. Sedan dess har hon verkat som konstnär, främst med installationer, skulpturer och fotografi. Men i utställningen visar hon målningar som hon skissat på i fjällvärlden. Hon förde över skisserna på dukar och började måla, något som födde nya tankar.

– Det ena ger det andra, det växer eftersom. Jag hade inte målat på länge, men plötsligt fick jag lust igen, och det här är resultatet.

I fjällvärlden känner hon sig hemma:

– Det är där jag har vuxit upp, i Laevas sameby, Kiruna, fjällvärlden uppåt mot norska gränsen, där jag har varit på somrarna. Det är det landskap jag känner och är mest fascinerad av.

Målningarna bär på berättelser om ingrepp i naturen och miljöförstöring blandat med gamla myter som hon vävt ihop till fria målerier. Identitet och tillhörighet är återkommande teman.

– Min konst har handlat mycket om markexploatering, mycket för att jag själv är same och uppvuxen med renskötsel, jag känner till svårigheterna och vad det innebär. Och jag vill visa på något så att folk blir medvetna om det.

Utställningen pågår till den 8 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!