Förr i tiden dominerade männen inom begravningsbranschen. Men nu råder nya tider, exempelvis bemannas kontoret i Luleå av fyra kvinnor.
Kvällstid och under helger får de hjälp av sin jourgrupp – som bemannas av både kvinnor och män.
Upplever ni det positivt att ni är kvinnor som jobbar ihop här?
– Absolut, det fungerar bra men vi ser naturligtvis också att män söker sig till branschen eftersom vi strävar efter mångfald.
Malin Franzén, som bland annat är ceremonivärd ute på fältet mycket är tacksam över alla hjälpmedel som finns då de många gånger handlat om tunga lyft. Därför är de alltid två vid hämtningar, även från äldreboenden.
Så har det inte alltid varit.
– För cirka tio år sedan när jag började hos Fonus var det inte lika självklart att använda de hjälpmedel som fanns och man lyfte ofta fel, säger Annica Kauppi, kundområdeschef och borgerlig officiant.
Sedan ett och ett halvt år har Fonus kontor även i Råneå.
– Det har inneburit ett lyft för Råneå, säger hon och avslöjar att de planerar för fullt inför den årliga minneskonserten som i år ska hållas i Meldersteins kapell.
Dit bjuds kunder byrån har haft under året. På menyn finns: musik, prat, fika och ljuständning.
Senare år har Fonus i Luleå även visat upp sig i andra sammanhang som föreläsningar, mässor och konserter.
– Vi vill vara en del av samhället. När man tänker Fonus ska man inte bara tänka begravning och sorg utan också ta tillvara på livet – något man verkligen blir påmind om i det här jobbet, säger Katrin Grönlund, kundrådgivare, kommunikatör och borgerlig officiant och solist.
I jobbet är det ett måste att vara en god lyssnare i kommunikationen med övriga berörda.
Malin Franzén som är oftast är ute på fältet berättar att de samarbetar med många människor och instanser.
Hur har pandemin påverkat ert jobb?
– Full skyddsutrustning vid hämtningar, säger Malin Franzén och fortsätter uppräkningen – många teamsmöten, skärmar, munskydd, färre deltagare och fler direktsända begravningar.
Trion förväntar sig att minnesstunder och begravningar – med fler deltagare.
– Det är ett liv som ska hedras, påminner Annika Kauppi och tillägger att de och församlingarna även fått fundera lite extra över hur själva akten ska bli säkrare.
Än längre in i framtiden, om så där tio år, tror Malin Franzén att betydligt fler kundmöten sker digitalt.
– Men vi ser och vi gläds över att det personliga mötet fortfarande är mycket betydelsefullt.
– Jag vill vara stöd för människor där ute. Det är en speciell bransch vi jobbar i. Det är ett betydelsefullt men också ett roligt jobb, utvecklande och man får så mycket tillbaka säger Annica Kauppi som liksom övriga sköter kundkontakter.
Till jobbet bär med hon med sig egna erfarenheter. Bara två veckor efter att hon 2013 fick jobbet på begravningsbyrån tog hennes son sitt liv. Det har bidragit till att hon inte backar från att hjälpa kunder i samma situation och betonar vikten av att prata om självmord och hur man trots allt kan gå vidare.
– Vi tar tillvara på livet här. Det är givande med varierande arbetsuppgifter. Jag trivs med det, säger Katrin Grönlund, som också är solist och ofta sjunger på begravningarna.
Trion är också överens om att yrket gör dem till bra människokännare, något som är värdefullt när det personliga mötet ska skapas.