"De första skördarna på vallarna ser bra ut just nu"

Värmen i maj bådar gott inför skördarna i sommar och höst. Men hur det blir med potatisen är svårt att säga. - Vi håller just på att sätta den. Vi är nog klara till helgen, säger Jan-Owe Wikström, potatisodlare i Södra Sunderbyn.

Luleå2010-06-09 06:00
Får han önska väder framöver så vill han ha soligt och varmt de två närmaste veckorna och absolut inget regn.
På väg ner i jorden
- Sedan är det bra om det kommer lite regn, säger Jan-Owe Wikström, som inte använder bevattningssystem.
Håkan Hultman, som är växtodlingsrådgivare för Hushållningssällskapet säger att potatisen över lag är på väg ner i jorden. Han tippar att den kommer att skördas i slutet av juli.
Viktigt med rätt gödsel
Den sydländska färskpotatisen som går att köpa i affärerna nu är något smaklösa och vattniga.
- Det beror på att den drivs fram så snabbt. Sedan handlar det också om att använda rätt gödsel, säger han.
Han tycker också att det är bra om det är soliga varma dagar.
- Men sedan är det bäst att få vattna själv, då har man kontroll över hur mycket det blir, säger Håkan Hultman.
Lokala skillnader
Kristina Sigfridsson, lantbruksrådgivare vid Hushållningssällskapet tycker att det är lite tidigt att förutspå skördarna.
- Det beror ju på vädret. Men utgår jag från ett normalår så kan somliga vara igång med vallskörden i mitten av juni.
En del odlare har kunnat så tidigare än vanligt på grund av det varma vädret i maj. Men det är lokala skillnader, bland annat Tornedalen och Piteå har haft gynnsamma förhållanden. Samtidigt beror det på hur marken ser ut, hur torrt det är.
- De första skördarna på vallarna ser bra ut just nu, men det beror helt och hållet på hur temperaturen utvecklas, säger Kristina Sigfridsson.
På Norrmejerier arbetar Torbjörn Pettersson, foderrådgivare, med att förutspå skördarna av vall som blir foder till bland annat kor. Det kan i sin tur ge prognoser för mjölkproduktionen.
Prover skickas för analys
- Vi tar prover från 20 strategiskt utplacerade gårdar i Norrbotten och Västerbotten. De skickas till laboratorier för analys. Då går det att se hur mycket det blir och vilken kvalitet det har. I år ser den första skörden ut att bli litet tidigare än normalt.
För dem som odlar det som sedermera blir foder är de så kallade temperatursummorna betydelsefulla. Det innebär hur många dagar som det är över fem grader varmt.
- Ett grovt mått är att efter 250 dagar över fem grader är det dags att skörda, säger Torbjörn Pettersson. I år kan det bli skörd i Norrbotten den 16 juni, tio dagar tidigare än normalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!