De för en ständig kamp för resurser

Karin Bergström är verksamhetsplanerande sjuksköterska på dialysavdelningen vid Sunderby sjukhus. Hon har stora förväntningar på den nyligen tillsatta utredningen om njursjukvården i Norrbotten.- Vi behöver mer förebyggande arbete i primärvården och självdialys med personal på stan alternativt möjlighet att ta hem dialysmaskin, säger hon.

Sjuksköterskan Pirjo Nordberg tittar till Brage Carlsson. Hon uppskattar hans engagemang och att han har satt sig in i sin sjukdom. FOTO: Bengt-Åke Persson

Sjuksköterskan Pirjo Nordberg tittar till Brage Carlsson. Hon uppskattar hans engagemang och att han har satt sig in i sin sjukdom. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2008-10-18 06:00
Karin Bergström har arbetat i njursjukvården under väldigt lång tid och hon berättar om en ständig kamp för tillräckliga resurser. Hon började på Bodens sjukhus och flyttade sedan med till Sunderby sjukhus.
- Här var vi trångbodda redan när vi flyttade in, säger hon.
Det går 35 patienter i bloddialys på dialysavdelningen i Sunderbyn. Antalet platser är 13. Patienterna turas om att komma. De flesta kommer tre gånger i veckan. Andra måste komma oftare.
- Avdelningen är för liten. Vi behöver 20 platser, säger Karin Bergström.
Det mal sakta
Hon gläds åt den utredning som landstinget har tillsatt.
- Men jag blir trött. Det mal så sakta, säger hon.
Hon önskar:
4 Förebyggande arbete i primärvården som fördröjer behovet av dialys.
4 Självdialys med personal på stan alternativt möjlighet att ta hem dialysmaskin.
Bra alternativ
- Självdialys på stan har mött motstånd, men nu har det kommit en öppning i frågan, säger Karin Bergström.
Hon beskriver hemdialys som ett väldigt bra alternativ i ett län som Norrbotten med så långa avstånd.
- Patienter med dialysmaskin hemma som kör dialys tre-fyra timmar sex dagar i veckan mår fantastiskt bra. De får slänga många me-diciner.
Att nyttja video och dator så att patienten kan vara på ett ställe och doktorn på ett annat ställe ingår också som en del i utredningen.
35 på väntelistan
Det finns fyra dialysavdelningar
i Norrbotten med sammanlagt ungefär 80 bloddialyspatienter.
De finns på Sunderby sjukhus, Piteå sjukhus, Kalix sjukhus och Gällivare sjukhus.
Alla dialyspatienter skulle behöva en ny njure, men alla kan inte få det.
Det görs en omfattande utredning av varje fall och det gäller att inte vara för sjuk i övrigt, inte ha någon infektion i kroppen, inte ha stor övervikt och inte vara för gammal.
- Av våra 35 bloddialyspatienter på Sunderby sjukhus står fem-sex på väntelistan för transplantation. Några är under utredning.
Brist på donatorer
Det råder brist på donatorer i Sverige.
Karin Bergström önskar att folk skulle diskutera ja eller nej till donation.
- Skulle du själv kunna tänka dig att te emot en njure om du behövde? Ditt svar på den frågan är en vägledning när det gäller att säga ja eller nej till att bli donator, säger hon.
Karin Bergström berättar att 84 norrbottningar lever med en ny njure i dag.
Fakta: Donationer
Förra året fick 600 svenskar något nytt organ, men minst lika många väntar på en transplantation.
1 516 031 personer var registrerade i donationsregistret den 30 september 2008.

De allra flesta människor i Sverige har förutsättningar att bli donatorer. Och det finns i princip inga åldersgränser. Ingen behöver därför avstå från att anmäla sin vilja att donera organ och vävnader.
Det finns många barn som väntar på en organtransplantation. De behöver i många fall organ som är av samma storlek som de egna.
Undersökningar visar att svenskar är positiva till att donera organ eller vävnader efter sin död. Fler liv kan räddas ju fler som har tagit ställning.

När den avlidnes vilja är okänd väljer ibland de närstående att säga nej till donation. De är osäkra på hur den avlidne ville ha det. Det är därför viktigt att människor tar ställning och gör sin vilja känd.
På Donationsrådets webbplats, https://app.socialstyrelsen.se/donation/anmaldon.aspx, kan du anmäla dig till donationsregistret. Du kan också ringa till Donationslinjen 020-77 11 77 eller fylla i ett donationskort som finns att hämta på Apoteket och vårdcentraler.
Förvara donationskortet synligt i din plånbok och informera dina närstående.
Källa: Donationsrådet, Socialstyrelsen


Det finns två slags dialys:
Bloddialys som den som Brage Carlsson går på, som alltid ges på sjukhus.
Påsdialys som sköts i hemmet. Personerna är ändå knutna till ett sjukhus och har lärt sig att sköta sin dialys där. Sunderby sjukhus har till exempel lika många påsdialyspatienter som bloddialyspatienter.
Vid bloddialys renas blodet via ett dialysfilter.
Vid påsdialys används den egna bukhinnan för att avlägsna slaggprodukterna från blodet. En dialyslösning tappas in i bukhålan för att samla upp avfallsämnen och överfödig vätska och byts sedan ut mot en ny. För att få tillgång till bukhålan opererar man in en liten mjuk slang. Slangen används för att koppla till dialyspåsarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om