"De får svårt hitta köpare"

De lokala kraftbolagen i Norrbotten ser inget hot i Vattenfalls planer att sälja elnätverksamheten.- Det går inte att tjäna pengar på eldistribution. Jag tror ingen är så korkad att han vill köpa Vattenfalls elnät, säger Hardy Lundberg, vd för Boden Energi AB.

Hardy Lundberg ser ingen risk för prishöjningar om Vattenfall lyckas sälja elnätet. Elnätspriserna är hårt reglerade. FOTO: Mattias Skårman

Hardy Lundberg ser ingen risk för prishöjningar om Vattenfall lyckas sälja elnätet. Elnätspriserna är hårt reglerade. FOTO: Mattias Skårman

Foto: Mattias Skårman

LULEÅ2009-11-12 06:00
I Norrbotten finns tre kommunala lokala energibolag och ett privat som har egna lokala eldistributionsnät. De är alla anslutna till Vattenfalls regionnät.
I övriga kommuner går Vattenfalls ledningar ända ut till kunden.
Ser inget hot
Trots Vattenfalls position som regional och i många kommuner också lokal nätinnehavare, ser kraftföretagen inget hot i försäljningsplanerna.
- Jag skrattade när jag hörde om Vattenfalls planer. Jag förstår att dom vill sälja. Det går inte att tjäna några pengar på eldistribution och Vattenfall får svårt att hitta köpare, säger Hardy Lundberg.
Luleå Energis ledning ser inte heller något hot i försäljningsplanerna.
- Vårt nät är knutet till Vattenfalls regionnät, men jag tror inte att ett ägarbyte skulle innebära något för oss. Det är en prisreglerad marknad, alla elnätspriser granskas av myndigheterna, säger Anneli Sjömark, tillförordnad vd för Luleå Energi.
Hardy Lundberg pekar också på regleringen som garant för att en försäljning inte leder till högre nätavgifter för norrbottningarna.
Ny lag
- Jag förstår att Vattenfall vill sälja. All nätverksamhet är reglerad. Det är energimarknadsinspektionen som bestämmer priset. Nu kommer en ny regleringsmodell där nätägarna får en intäktsram som godkänns för fem år framåt. Prissättningen är inte fri och den blir ännu hårdare reglerad i den nya lagen, säger han.
Lundberg ser det som helt naturligt att Vattenfall vill flytta pengar från nätet till kraftproduktion.
- Det är omöjligt att tjäna pengar på elnät så jag förstår att Vattenfall vill sälja. Men jag tror ingen är så korkad att han vill köpa Vattenfalls elnät.
FAKTA
I tio av Norrbottens 14 kommuner är det Vattenfalls elnät som går ända ut till kunderna:
Arjeplog Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Arvidsjaur Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Jokkmokk Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Överkalix Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Kalix Vattenfall Eldistribution AB, Kalix
Pajala Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Gällivare Vattenfall Eldistribution AB, Malmfälten
Älvsbyn Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Haparanda Vattenfall Eldistribution AB, Norrbotten
Kiruna Vattenfall Eldistribution AB, Malmfälten

I fyra kommuner är det tre kommunala bolag och ett privat bolag som har de lokala elnäten:

Piteå AB PiteEnergi
Boden Bodens Energi Nät AB
Luleå Luleå Energi Elnät AB
Övertorneå Ekfors Kraft AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om