Förra året beviljade socialdemokraterna 500 000 kronor i bidrag till Unga örnar-projektet Fritid på lika villkor. Under måndagens kommunfullmäktige beviljades projektet en miljon kronor för de två kommande åren.
Och återigen är kritiken från oppositionen massiv. Speciellt på grund av organisationens täta koppling till socialdemokratin.
– Det är problematiskt när en organisation som är politiskt färgad kommer in bakvägen och får en gräddfil. Det känns inte bra, säger Annika Eriksson (MP).
– För mig är Unga örnar väldigt förknippad med socialdemokratin.
– De som står nära rörelsen, de som står nära socialdemokratin. De får pengarna i det socialdemokratiska Luleå, säger Thomas Olofsson (FP).
Vill utvärdera projektet
Efter förra årets debatt krävde oppositionen att Unga örnar skulle lämna över en utvärdering av projektet. Men inget oppositionsparti var nöjd med de uppgifter som organisationen lämnat.
– Det är ett undermåligt underlag, säger Nina Berggård (V).
Thomas Olofsson pekar även på flera felaktigheter i de uppgifter som Unga örnar lämnat.
– Kan vi lita på de här siffrorna? Är de trovärdiga? Vi vet vilka diskussioner det varit i landstinget och i en kommun söder om oss när det gäller bidragsfusk. Man tar för lätt på det här, säger han.
– Unga örnar var inte på Svartöstandagen. Inte vad jag vet, säger Jonas Brännberg (RS).
Jonas Brännberg yrkade på en återremiss för att kommunen ska dra upp nya riktlinjer för vad som är projektbidrag och vad som är bidrag till organisationer. Detta fick stöd av flera partier, dock ej socialdemokraterna.
"Politisk pajkastning"
Kommunalrådet Niklas Nordström (S) kallar kritiken för politisk pajkastning.
– Alla barn har inte de bästa förutsättningarna. Det är konstigt att partier till vänster säger nej till det här, säger han.
Även kommunalrådskollegan Yvonne Stålnacke (S) är förvånad över kritiken.
– Vi har ju beslutat att vi ska prioritera barn- och ungdomar, säger hon.
Projektet Fritid på lika villkor vänder sig till barn mellan sju och 15 år.