De erbjuds 100 kronor

Sjuksköterskorna vid hjärtintensiven på Sunderby sjukhus rasar.Arbetsgivaren erbjuder dem en bonushöjning på 100 kronor per dag för att de ska ta på sig extrapass och därmed rädda verksamheten under sommaren.- Det är ett slag i ansiktet på oss och det accepterar vi inte, säger Åsa Schön.

Nu får det vara nog. Sjukskötersorna på hjärtintensiven tänker inte ta extrapass för att lösa sommarens vikariekris. Britt-Marie Hedlund, Åsa Schön, Märtha Calla är överens. Anna Laestadius (längst till höger) är en av de eftertraktade vikarierna som man lyckats rekrytera.FOTO: Göran Ström

Nu får det vara nog. Sjukskötersorna på hjärtintensiven tänker inte ta extrapass för att lösa sommarens vikariekris. Britt-Marie Hedlund, Åsa Schön, Märtha Calla är överens. Anna Laestadius (längst till höger) är en av de eftertraktade vikarierna som man lyckats rekrytera.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2011-06-07 06:00

I NSD den 20 april berättade vi att sjuksköterskorna på hjärtintensiven skulle vägra ta extrapass i sommar om inte bonusen höjdes. I fjol sommar fick de 600 kronor per dag under vardagar och 800 kronor per dag under helger om de tog på sig extrapass. Inför årets sommarperiod hade de krävt en höjning till 1 200 kronor per dag under vardagar och 1 600 kronor per dag under helger.

"Vi är upprörda"
- Det handlar om summor före skatt och vi lämnade vårt krav redan i januari, säger Åsa Schön.

I onsdags kom arbetsgivarens svar på kravet:

- Vi erbjuds 700 kronor för vardagar och 900 kronor för helger, alltså en höjning med 100 kronor för både vardagar och helger. Det är ett slag i ansiktet och vi är fruktansvärt upprörda, säger Åsa Schön.

Åsa Schön och hennes kollegor har år efter år skjutit på sommarsemestrar och tagit på sig extrapass för att rädda verksamheten på den så viktiga hjärtintensiven. Vissa har avbrutit sina semestrar för att gå in och jobba. Efter förra sommarens vikariekris tog de 30 sjuksköterskorna emellertid ett beslut: Antingen får landstinget höja bonusen eller lösa situationen utan hjälp av oss.

Inga pengar
- Bonusen har varit oförändrad i tio år och de svarar med en höjning på 100 kronor!

- Vi har lojalt täckt upp för varandra året runt, speciellt på sommaren när det blir mer luckor.

Nu sätter sjuksköterskorna hårt mot hårt.

- Vi accepterar inte längre sättet som vi blir behandlade på. Stafettläkare som kostar minst 70 000 kronor per vecka finns det alltid råd att hyra in men till oss finns det inga pengar.

- Vi har för övrigt inte fått några semestrar beviljade ännu! I stället hotar de med att införa tre semesterperioder, säger Åsa Schön.

Hon påpekar att situationen är lika besvärlig och upprördheten lika stor på intensivvårdsavdelningen och akutmottagningen.

- Det är sjukhusets tre hjärtan det handlar om.

Tre vikarier
I artikeln den 20 april berättade vi att arbetsgivaren hittat tre vikarier till hjärtintensiven när det behövs minst tio för att lösa schemat. Läget är det samma i dag. Det finns bara tre vikarier och ett 70-tal pass, framförallt nattpass men också för- och eftermiddagspass, är olösta.

- De hotar med beordring, men beordring är något som sker i akuta situationer här och nu. Den kan inte vara planerad.

- Semesterlagen ger oss också rätt att ha fyra veckors sommarsemester. Alla vi som bor i Norrbotten vet att sommaren här börjar kring midsommar och slutar i mitten av augusti, säger Åsa Schön.

Chefer tar pass
Hon hade inte tänkt ta ut någon sommarsemester i år.

- Men nu tror jag att jag ändrar mig och ansöker om sommarsemester. Vi kan inte låta oss behandlas hur som helst. Arbetsgivaren slår hela tiden mot oss på golvet, säger Åsa Schön.

Hon berättar avslutningsvis att chefer på hjärtintensiven har tagit på sig pass på sommaren.

- De går in som sjuksköterskor.

Sjuksköterskorna ifrågasätter det.

- Vi behöver våra chefer i tjänst men de har inte heller något att säga till om. Allt styrs uppifrån av personer som överhuvudtaget inte vill träffa oss, säger Åsa Schön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om