De dukar upp till fest
Under ledning av gourmetkockarna Petter och Isak Isaksson dukar sistaårseleverna på hotell- och restaurangprogrammet upp en femrättersmeny av högsta kulinariska kaliber i restaurang Novisen.- Mmm, säger eleven Anton Wikberg när han provsmakar en cremedoublé på karl johan-svamp.
Anastasia Chefer ordnar elegant dry martinis till gästerna och darrar inte på handen trots NSD-fotografens närgågna kamera. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
- Det är roligt att se eleverna så inspirerade och entusiastiska. Det ger dem en tändning att jobba med proffskockar så här. Det blir mer "på riktigt". En bra förberedelse inför att de ska ut i arbetslivet och bli framtidens kockar, säger läraren Mattias Eriksson.
Bröderna Isaksson har komponerat femrättersmenyn som de cirka 50 gästerna i restaurangen Novisen i Kungsfågeln i Gymnasiebyn ska trakteras med. Med assistans av hotell- och restaurangprogrammets lärare fungerar bröderna Isaksson som arbetsledare.
Delat ansvar
De 26 eleverna, som går sista terminen på programmet, har delats in i grupper. Hälften sköter servering medan de övriga lagar maten. Ansvaret för de olika rätterna är uppdelat på olika elever. Det krävs en hel del logistik och planering när sammanlagt 250 tallrikar med tillhörande drycker ska serveras.
- Det är ingen sak att lägga upp 250 tallrikar själv. Men nu blir det lite nervöst när man ska ha ansvaret för eleverna jobb också. Tur att de är duktiga, säger Petter Isaksson leende.
- Det är jätteroligt. Det känns som att jobba på en riktig restaurang, säger eleven Susanna Rova som är en av de elever som har ansvar för att ställa i ordning Cancellonepasta som ska fyllas med kycklinglever.
Det här är en bra förberedelse inför praktikperioden som börjar om sex veckor. Då ska eleverna vara ute i nio veckor på restauranger. Det råder febril aktivitet i det stora köket. Det sjuder i grytor, ugnarna är varma och angenäma, aptitretande dofter sprider sig.
Maten ska inte bara tilltala smaklökarna utan också vara en fest för ögat. Petter och Isak Isaksson visar med vana händer hur rätterna ska läggas upp för att också bli estetiskt lockande och eleverna skrider till verket efter instruktionerna.
Gästerna börjar anlända och tempot skruvas upp ytterligare. Pulsen är hög men alla verkar veta precis vad de ska göra och stämningen är hög trots stressen.
Högsta klass
I baren håller läraren Stina Köpsén koll på de elever som diskret svartklädda sköter serveringen. Anastasia Chefer är kvällens bartender och ordnar dry martinis till några av gästerna. Lisa Grönlund och Johan Andersson glider elegant fram mellan borden med flera tallrikar i händerna.
Kvällens gäster är bara att gratulera. Middagen håller högsta klass i alla avseenden - och länets gastronomiska framtid ser ljus ut.
fakta Kvällens meny
4 Kall vichyssoisegelé serverad med sikrom, gravad löjfilé, olivkonfiterad havskräfta samt hummerolja.
4 Lättrökt biffcarpaccio med en krämig sötpotatispuré, forellrom, ostron och havskoraller samt ett chips på blåstong och osten Krutrök.
4 Cancellone fylld med kycklinglever, serverad med dygnskokt sidfläsk, gröna ärtor, reducerad balsamvinäger, hyvlad pecorino-ost samt en cremedoublé på karl johan-svamp.
4 Renrostbiff serverad med vinägersyrat kål, aprikos-glacerat kindfläsk och en puré på rostad rotselleri och äpplen. Till detta en sky smaksatt med charlottenlök och oxsvamp.
4 Getostglass med rostade valnötter på en nougatgelé med krossade konfiterade kakaobönor samt ett rosa åkerbärsmoln.
4 Lättrökt biffcarpaccio med en krämig sötpotatispuré, forellrom, ostron och havskoraller samt ett chips på blåstong och osten Krutrök.
4 Cancellone fylld med kycklinglever, serverad med dygnskokt sidfläsk, gröna ärtor, reducerad balsamvinäger, hyvlad pecorino-ost samt en cremedoublé på karl johan-svamp.
4 Renrostbiff serverad med vinägersyrat kål, aprikos-glacerat kindfläsk och en puré på rostad rotselleri och äpplen. Till detta en sky smaksatt med charlottenlök och oxsvamp.
4 Getostglass med rostade valnötter på en nougatgelé med krossade konfiterade kakaobönor samt ett rosa åkerbärsmoln.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!