Enligt siffror som SVT Nyheter har tagit fram från Folkhälsomyndigheten har fram till 17 december i år 1244 fall av invasiva streptokocker registrerats, vilket är det högst uppmätta antalet i landet hittills. I fjol var det endast 374 fall.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt förklarar den kraftiga ökningen som en effekt av pandemin, men inte enbart.
– Invasiva streptokocker tillhör grupp A-streptokockerna. Det är en väldigt vanlig bakterie som vi ser vid många olika infektioner, berättar Anders Nystedt.
Halsfluss, rosfeber och scharlakansfeber är några exempel. De kan också förekomma vid sårinfektioner.
Invasiv kallas bakterien när den tar sig in i kroppen och ger blodförgiftning.
– Det är jättefarligt. Man kan bli vansinnigt sjuk och väldigt snabbt behöva komma under behandling, annars kan man dö.
För sjukvården är det lätt att ta en odling och behandla patienten bara man kommer in i tid.
– Men infektionen är så akut, därför är det ganska hög dödlighet, konstaterar han.
Ökningen som syns både i länet och landet kan till stor del förklaras med att spridningen gick ner under pandemin, då vi träffades mindre, folk höll avstånd och följde restriktionerna för att undvika smitta.
Även streptokocker sprids genom dropp- eller kontaktsmitta.
– Jämför man med pandemiåren har antalet fall mångdubblats i Norrbotten, men tittar man längre bak ligger vi ungefär på ett medeltal i år, medan man i Sverige totalt sett har haft en tydlig ökning även jämfört med åren före pandemin.
Under senhösten och vintern har det även i Norrbotten varit en liten stegring.
– Det kan hända att vi ser en tendens till att det håller på att öka i länet och det vore inte så konstigt eftersom det är så i södra Sverige. Men det är för tidigt att säga, säger Anders Nystedt.
Varför ökar det?
– Dels har det kommit in sådana stammar i Sverige, dels kan det ha lite att göra med att befolkningens immunitet mot streptokockinfektioner har gått ner under pandemin. Vi har ju inte träffat på bakterier och virus på samma lika mycket under den perioden.
Handhygien och att hålla sig hemma när man är sjuk är de generella råden för att undvika smitta.
Hur det har gått för de 19 fallen i Norrbotten vet han inte, men det kommer att följas upp i den epidemiologiska årsredovisningen i mitten av januari.