De brinner för jämställdheten
Varför är det bara heltider i järnhandeln där de flesta som jobbar är män medan det verkar stört omöjligt att få till heltider inom handel där de flesta som jobbar är kvinnor?Det är statens jämställdhetsutredare Gertrud Åström som ställer frågan.Hon redovisar statistik på hur illa många kvinnor far i arbetslivet och hon berättar att dessa kvinnor blir fler och fler.
Gertrud Åström, med rötterna i Kalix, och Ewa Gunnarsson föreläste på jämställdhetshalvdagen i Luleå. De är spjutspetsar i det svenska jämställdhetsarbetet men ingen från Luleås kommunfullmäktige kom för att lyssna till dem.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
När kvinnorna insjuknar blir de sedan ofta deltidssjukskrivna till skillnad från männen som oftast blir heltidssjukskrivna.
- Och vad händer med de deltidssjukskrivna? Jo de blir så småningom långtidssjukskrivna och sedan förtidspensionerade med låga pensioner, konstaterar Gertrud Åström.
De beskrivna arbetsvillkoren gäller inom bland annat handel, hotell, restaurang och vården. Gertrud Åström beskriver ytterligare följder:
- Jag var ute och pratade med gymnasieungdomar och frågade om någon tänkte sig ett jobb inom äldreomsorgen. Det hade ingen tänkt sig. Samtidigt var ungdomarna bekymrade och undrade: Vem ska ta hand om mormor?
De äldre äldre blir fler och fler. Vi lever längre, inte minst kvinnorna.
- Var tredje kvinna blir 90 år och äldre. Det får i sin tur till följd att många kvinnor går ner i arbetstid för att ta hand om gamla anhöriga.
- I FNs kvinnokonvention står det att kvinnor är människor men det är fortfarande ingen självklarhet! säger Gertrud Åström och berättar att det i FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna länge hette "all men" (alla män) men att det senare ändrades till "all human beeing" (alla mänskliga varelser).
FNs kvinnokonvention hänvisar Gertrud Åström gärna till: Den är bra. Sverige har undertecknat den men följer den inte utan klandras på många punkter för dålig efterföljd.
- Jämställdhet är det onaturligaste som finns! Vi har ju aldrig upplevt den! Men hoppet håller oss gående. Vi kan föreställa oss den ordningen.
- Att kunna konventionstexten ingår i en feminists redskap, säger hon.
Hon citerar paragraf 16 i kvinnokonventionen där det heter att medborgare inte får missgynnas på grund av kön förutom vid till exempel kvotering som syftar till att skapa jämställdhet. Hon hänvisar också till EUs lagstiftning som ålägger medlemsländerna att "undanröja bristande jämställdhet mellan kvinnor och män".
Gertrud Åström har själv ställt krav på inrättande av ett jämställdhetsverk i Sverige - en särskild myndighet med uppgift att vara pådrivande i jämställdhetsarbetet.
- Om man ska genomföra en politik måste det finnas några som jobbar med det, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!