De arbetar mot mobbning på arbetsplatserna
Mobbingjouren mod arbetar mot kränkande särbehandling i arbetslivet.- Problemet är störst inom vårdsektorn, utbildningssektorn och Svenska kyrkan, säger Maria Andersson Marchesoni.
Maria Andersson Marchesoni och Tori Rubenzon är aktiva i Mobbingjouren. Bland medlemmarna finns många kommunanställda. FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
- Jouren skapar självhjälpsgrupper, följer med och bistår de utsatta på möten med arbetsgivaren. Men till vissa arbetsgivare är vi inte välkomna, säger Maria Andersson Marchesoni.
Kommunen förnekar
Jouren ordnar också föreläsningar, utbildning, opinionsbildning, kartläggningar, studier och samverkansprojekt. I skaran bakom jouren finns många anställda inom Luleå kommun, störste arbetsgivaren i Norrbotten.
Jourens ordförande Tori Rubenzon beskriver kontakterna med kommunen om vuxenmobbning:
- Vi har träffat kommunledningen som förklarat att det inte förekommer kränkande särbehandling i Luleå kommun. Men statistiken säger att var tionde vuxen råkar ut för det så rent statistiskt borde 700 av kommunens anställda vara utsatta.
Tori Rubenzon ser en tydlig skillnad mellan den offentliga sektorn och den privata.
- Inom den privata sektorn utvärderar man också cheferna. Det görs inte i den offentliga. Cheferna i kommunen skyddar varandra, tar parti för varandra mot grupper eller enskilda anställda. Det gäller att smörja uppåt och sparka neråt.
Mobbingjouren är kritisk till att Luleå kommun vid flera tillfällen valt att spränga arbetsgrupper efter påstådda problem med samarbetet inom gruppen.
- Alla arbetsgrupper som sprängs kostar pengar och det är skattebetalarna som får betala. Pengarna ta från basverksamheten, säger Tori Rubenzon.
Arbetsmiljöverket en koloss
Hon beskriver Arbetsmiljöverket som en koloss som inte följt med utvecklingen och fortfarande ägnar sig åt den fysiska arbetsmiljön och inte åt den psykosociala. Norge beskrivs i stället som ett föregångsland på området.
- Norge har en lag som innebär att personalen är skyldig att anmäla kränkande särbehandling. Det är en motsvarighet till svenska Lex Maria och Lex Sarah.
Tori Rubenzon tror också på en annan metod för att komma tillrätta med vuxenmobbningen på arbetsplatserna.
- Sätt in övervakningskameror, så kommer mycket att avslöjas!