De amorterar för framtidens skull

Finansinspektionens nya förslag om amorteringskrav är ingenting som oroar Luleås mäklare. Tvärtom välkomnas det nya förslaget.

DAGS ATT SÄLJA. Mäklaren Daniel Johansson är på plats i paret                                 Landströms trea på Bergnäset för att fotografera deras lägenhet innan den läggs ut för försäljning.

DAGS ATT SÄLJA. Mäklaren Daniel Johansson är på plats i paret Landströms trea på Bergnäset för att fotografera deras lägenhet innan den läggs ut för försäljning.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-11-14 06:00

De skenande bostadspriserna och den låga räntan ökar hushållens skulder. Därför föreslår Finansinspektionen (FI) att nya bolånetagare först ska amortera ned sina bolån med minst två procent till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst en procent årligen amorteras ned till dess att belåningsgraden är 50 procent.

Patrik och Lydia Landström har precis köpt ett hus på Bergnäset. De är nu i färd med att sälja sin trea inom samma område. Eftersom att huset redan är köpt kommer de inte att beröras av det amorteringskrav som Finansinspektionen (FI) föreslår. Men de väljer ändå att amortera på sitt bostadslån eftersom de tycker att det är ett bra sparande.

– Är det någon gång man ska amortera så är det nu. Vi kommer amortera hårt redan från början. Det är lite så som vi är. Pengarna ska ju tillbaka eftersom att det är ett lån, säger Patrik Landström.

FI:s nya förslag är ingenting som oroar Luleås mäklare.

– Jag tycker att det är rätt. Visserligen får folk mindre kvar i börsen men framförallt är det bankerna som kommer att ta stryk. Folk kommer inte spara sina pengar på banken, i stället kommer man att amortera av sina lån. Jag tror också att pensionssparandet kan minska eftersom man kommer se huset eller bostadsrätten som ett pensionssparande. Investeringar i bostäder har varit det bästa sparandet i 20 år, menar Lars-Göran Niemi, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna.

De som kan påverkas om det nya amorteringsförslaget träder i kraft är de unga förstagångsköparna som sedan tidigare inte investerat i en bostad eller sitter med sparade pengar.

– Om det kommer en lagstiftning kan det slå hårdare mot de förstagångsköpare som ska köpa ett dyrare boende. De kan ha det svårt att få ihop en kalkyl med ett sådant amorteringskrav. Sedan kan jag tycka att amortering i sig är ett bra sparande. Vi uppmuntrar våra kunder till att amortera. Det är ett riskfritt sparande som i dagsläget är mer förmånligt än att exempelvis spara på ett sparkonto, säger Daniel Johansson, fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling i Luleå.

Mäklarna som NSD har varit i kontakt med tror inte att ett amorteringskrav skulle drabba Luleås bostadspriser på ett negativt sätt och förutspår inte några sjunkande bostadspriser.

– Jag förutspår inget prisfall. Prisuppgången kan bedarras. Men det är ganska bra om det blir en avhyvling på priserna så att det inte fortsätter stiga vecka för vecka. Nu har det varit rent hysteriskt de tre sista åren, säger Lars-Göran Niemi.

Exempel utgår från en belåningsgrad på 85 procent

Nya kraven

För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån blir den månatliga amorteringen 1 700 kronor. Det ska ställas mot den amortering på 1 200 kronor som samma hushåll har idag.

Lånar hushållet 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen till 4 200 kronor i månaden från dagens 2 900 kronor i månaden.

Tar hushållet ett lån på 5 miljoner kronor behöver de amortera 8 300 kronor i månaden mot dagens 5 900 kronor i månaden.

Källa: Finansinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om