Datatrubbel hos folktandvården
Mindre tid till vården, mer tid vid datorskärmen. Sedan tandvårdsreformen infördes den 1 juli har tandläkarna inte lika mycket tid för patienterna.- Det är småkaos hela tiden när vi måste hålla på och tjållra med det nya datasystemet, säger Klas Tunbrå, tandvårdschef i Norrbotten.
Tandläkarna har mindre tid vid borren och mer tid framför datorskärmen. Det nya datorsystemet är tungrott, berättar Annika Lindqvist och Angelica Lantto, tandläkare på Porsön.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
- Det är ett helt nytt system som är framtaget speciellt för reformen. Problemet är att det inte är testat ordentligt utan satt i skarpt i drift direkt, säger Klas Tunbrå.
Summarisk utbildning
En dags utbildning i det nya systemet är allt folktandvårdens personal har fått.
- Tandvårdsreformen infördes väldigt snabbt och det blir många frågetecken för oss. Det är mycket regler att hålla reda på. Det är väldigt tungrott, berättar tandläkaren Angelika Lantto.
Hon står i behandlingsrum nummer 15 på folktandvården på Porsön i Luleå. Mottagningen har hand om 10 000 patienter. Där jobbar ett 30-tal personer, varav tio är tandläkare.
Framför datorn sitter kollegan Annika Lindqvist och fyller i patientjournaler som hon inte hunnit med under dagen, vilket till stora delar beror på datasystemet. Det är krångligt att använda och har många buggar.
Supporten, som tandläkarna kan vända sig till, kan inte alltid lösa problemen på en gång eftersom allt är så nytt.
Mindre tid till vård
Sista patienten har gått för dagen och Annika Lindqvist har egentligen slutat för en halvtimme sedan. Men journalerna är viktiga och det måste fyllas i vilka behandlingar som gjorts.
- Det blir mindre tid till vård, och det är ju synd för det är tandläkartider det är brist på. Så på det sättet drabbas patienten, vi får mindre tid vid borren, säger hon.
Färre behandlingar leder också till förlorade intäkter för folktandvården.
- Det kommer att kosta oss flera miljoner. Det är jag helt säker på, säger Klas Tunbrå, som senare i höst kommer att ha mer exakta siffror på hur stor förlusten blir.
Tandvårdsreformen i sig är tandläkarna Lantto och Lindqvist inte kritiska mot. Tvärtom välkomnar de skyddet mot höga kostnader, som gäller i alla åldrar inte bara för personer över 65 år.
- Tanken med ett ekonomiskt stöd för dyrare behandlingar och att unga och gamla prioriteras är bra, säger Angelika Lantto.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!