– Vi kan inte tulla på kvalitén i det här jobbet. Vi bygger med 100-årsperspektiv och det måste vi säkra upp. När det gäller kvalitetsfrågor har vi större möjligheter att påverka arbetet än vid en totalentreprenad, säger VA-chefen Petra Viklund.
Kommunen bedömde vidare att Östra länken var ett komplicerat projekt, och att risken för att hamna i återkommande diskussioner om ändrings- och tilläggsarbeten, så kallade "ätor", var stor.
– På det här sättet kommer vi undan det. Det är ett effektivt arbetssätt där tidsvinsterna är stora. Stöter man på tillståndsprövningar som stoppar upp en etapp så kan man starta med ett arbete i en annan ände, säger Viklund.
– Vi har kunnat flytta personalen vartefter dit produktionen är, säger Marianne Kallin, kommunombud för Östra länken och avdelningschef för investeringar och geodata.
En vinst med projektet var att kommunen i rätt tid fick tillgång till nödvändig VA-kapacitet för att kunna utveckla Kronandalen.
– Samma sak gäller fortfarande. Nu sitter vi med exploateringar i andra delar. Vi ska igång med Hertsöheden och senare Hertsölandet, säger Viklund.
Hur bestäms viktningen av olika områden i upphandlingarna?
– Det är något som den arbetsgrupp som gör förfrågningsunderlaget tillsammans beslutar. I den första upphandlingen fanns ett anbudspris med, men det valde vi bort i den andra. Där ville vi jobba med "mjuka parametrar", säger Marianne Kallin.
Varför då?
– Vi värderade i stället att vi ville ha den bästa organisationen. Vi vill kunna bedöma företaget och dess nyckelpersoner, samt genomförandebeskrivningen och intervjun.
På det viset eliminerar ni ju bolag som kunde konkurrerat med lågt pris?
– Eliminerar och eliminerar...i utökad samverkan är det inte alltid man har med ett pris. Priset sätts ju tillsammans sedan. Men vi valde bort det.
– Kommer vi inte överens om priset så har vi rätt att avbryta avtalet, säger Petra Viklund.
Hur går det till när man exempelvis poängbedömer en genomförandebeskrivning eller en intervju med en platschef ned till hundradelar?
– Det är en viktning, alltså en ekvation som man räknar fram procentuellt, säger Kallin.
Men någonstans måste man ju bedöma personen, exempelvis prestation under intervjun?
– Vi har ett arbetsredskap för att ställa frågorna, och sedan sitter var och en och gör sin bedömning. Det gör man inte tillsammans. Vi har en mall att gå efter, vad vi ska bedöma. Den kunskap personerna har och vad de gjort tidigare i framför allt samverkansentreprenader.
– Det är som en anställningsintervju där man värderar efter olika skalor, som sedan sammanvägs, säger Viklund.
Hur stor betydelse för utgången av andra upphandlingen hade det att NCC vann första upphandlingen?
– NCC hade ingen fördel alls. Det är full konkurrens. Sedan bedömer man de olika områdena, exempelvis genomförandebeskrivning och vad man gjort i utökad samverkan, säger Kallin.
Jo, men exempelvis Peab har ju referensobjekt från vattenreningsverk och samverkansprojekt i Botniabanan, men de värderas inte lika högt som NCC:s referenser från Östra länken. Hur gör ni den bedömningen?
– Jag kan inte svara rakt ut på det, men det handlar om vad man gjort i den utökade samverkan, exempelvis om det ingår likvärdiga VA-arbeten så värderas de högt. Och sedan får man fram ett medelvärde av våra bedömningar.
Vi vet att det finns personer i utvärderingsgrupper som arbetat på företag som deltagit i aktuell upphandling, både i Östra länken och andra stora projekt. Hur ser ni på risken för jäv, att man har en relation till sitt förra företag?
– Det där är ju jättesvårt. Vi bor i Luleå och vi har de entreprenörer vi har. Vi får inte in samma antal anbud som man får i exempelvis Malmö. I Östra länken ser jag inte alls någon risk för jäv. Men vi har varit väldigt noga i de frågorna och vi har haft andra entreprenader där vi bedömt att den här personen ska inte vara med. Det kan exempelvis ha att göra med släktband, säger Kallin.
– Kommer man från ett bolag så går man inte in direkt och jobbar mot det bolaget. Men sedan, hur lång är karantänstiden? Hur lång tid ska ha gått innan man kan jobba mot det bolaget? Det är svårt. Vi talar också om att det är viktigt med rörlighet i branschen. Men absolut är det något vi behöver vara varsam med, säger Viklund.