Därför strejkade gymnasieeleverna

Ingen ska tvingas i väg till ett land i krig! Så löd budskapet när gymnasielever i Luleå, Piteå och Boden avbröt skoldagen för att gå ut i strejk mot utvisningar till länder som bland annat Afghanistan.

Låt oss leva! Det var ett av budskapen när elever från Luleå gymnasieby lämnade sina lektioner för att protestera mot utvisningar till länder med krig och förtryck. Längst fram i bild syns Gholam Reza Arefi.

Låt oss leva! Det var ett av budskapen när elever från Luleå gymnasieby lämnade sina lektioner för att protestera mot utvisningar till länder med krig och förtryck. Längst fram i bild syns Gholam Reza Arefi.

Foto: Linda Kask

Luleå2017-12-12 16:24

Det var vid 12-tiden på tisdagen som gymnasielever på flera håll i länet samlades för att gemensamt protestera mot fortsatta utvisningar till Afghanistan och andra länder där krig och förtryck är vardag. Skolstrejken skedde samtidigt på flera håll i Sverige och i Luleå har idén om den har funnits en tid.

– Vi strejkar för att de tillfälliga uppehållstillstånden ska bli permanenta och vi kräver att alla utvisningar av ensamkommande unga ska stoppas tills den nya lagen träder i kraft, förklarade Maiara Alves Dias, nominerad till utmärkelsen Årets Norrbottning och en av initiativtagarna bakom dagens skolstrejk.

Abdullah Amiri, själv ensamkommande från Afghanistan, berättade att eleverna som skulle delta i strejken uppmanades att lämna in en ansökan om ledighet från skolan.

– Men vi gjorde inte det. Vi strejkar på riktigt.

Bakom strejken står nätverken Låt oss leva och Ung i Sverige. Maiara Karlsson Alves Dias tror att en fortsatt kamp kan leda till fler framgångar och till en bättre situation för unga ensamkommande och andra som har flytt från krig och förtryck.

– Det är viktigt att vi syns på flera ställen i Sverige. Jag hoppas att våra protester ska leda till en ny debatt i regeringen, sade Maiara Karlsson Alves Dias. Hon påpekade att det nya lagförslaget, som kan innebära att fler ensamkommande får tillfälliga uppehållstillstånd för studier, är ett resultat av omfattande protester mot hur ungdomarna behandlas av svenska myndigheter.

I samband med strejken tågade elever och andra deltagare från gymnasiebyn genom centrala Luleå och ned till Lillan, där det bjöds på sång, musik, textläsning och annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om