Därför minskar olyckorna på studsmattorna

Allt färre barn skadar sig svårt när de hoppar på studsmattor. Det säger överläkaren Carina Klippmark, chef på ortopedin vid Sunderby sjukhus.– Nu för tiden är föräldrar väldigt förståndiga, säger Klippmark.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

Luleå2015-07-11 16:09

Överläkaren Carina Klippmark är sektionschef och chef för ortopedin vid Sunderby sjukhus. Enligt henne har antalet skadade barn på sjukhuset minskat kraftigt det senaste decenniet.

– För några år sedan, för tio år sedan, när studsmattorna började komma var det mycket skador. Fula skador, med fula benbrott och fula armbrott. Det var mycket beroende på att de inte hade skyddsnät, säger Carina Klippmark.

Och det är just skyddsnäten som sett till att minska antalet skador.

– Skyddsnät är verkligen skyddsnät. De ser till att barnen inte hamnar i mellanrummet på studsmattorna, så att inte armen eller benet knäcks.

Är det en kraftig minskning av antalet skadade barn?

– Ja, det är det. De senaste sju åren i alla fall.

En annan anledning till att färre blir skadade är, enligt Klippmark, att föräldrarna blivit mer uppmärksamma på hur många barn som hoppar samtidigt.

– Tidigare var det 4-5 stycken som hoppade samtidigt, stora barn tillsammans med små barn. De små barnen föll som käglor.

– Jag tror att föräldrar förstått att det är en farlig leksak om man inte skyddar sig. Men om man skyddar sig ordentligt så är det jättebra träning.

Så undviker du skador:

Fakta

* Placera din studsmatta på plan mark. Detta för att den ska stå stadigt.

* Ställ studsmattan på ett mjukt underlag. Gärna gräs.

* Studsmattan bör stå långt ifrån träd och andra föremål som är hårda.

* Montera ett skyddsnät runt studsmattan, då förhindras att barn trillar av.

* Hoppa inte när studsmattan är våt.

Källa: Myndigheten för samhällskydd och beredskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om