Orimliga krav, stress, ångest och depression kan i värsta fall leda till allvarlig psykisk ohälsa och psykisk ohälsa kryper allt lägre ned i åldrarna. I en serie om fyra webbföreläsningar med start på tisdagen hoppas nu barn- och ungdomshälsan vid Region Norrbotten att nå ut till föräldrar och andra vuxna som har barn mellan sex och 18 år i sin närhet.
– Vi hade dessa föreläsningar i februari och intresset var stort. Nu hoppas vi att fler vill ta del av dem, säger Anne Luthström, psykolog vid barn och ungdomshälsan.
Hon och Sandra Hagkvist är två av totalt sju psykologer som är verksamma inom enheten, som delar lokaler med Björkskatans hälsocentral. Hit kan patienter från Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn vända sig och verksamheten riktar sig till barn och ungdomar från sex år fram tills dess att de fyller 18.
– I föreläsningarna vill vi ge vägledning till föräldrar om hur de kan underlätta för sina barn, om de till exempel är stressade eller sover dåligt, säger Sandra Hagkvist.
Själv kommer hon att hålla i föreläsningen som handlar om sömn och Anne Luthström kommer i sin föreläsning att fokusera på stress. Ytterligare två föreläsningar kommer att hållas av deras kollegor, med fokus på ångest och nedstämdhet.
– Det kan vara lite "trixigt" att avgöra vad som verkligen är psykisk ohälsa, eftersom livet går upp och ned. Det jag tror många föräldrar funderar över är när det går över gränsen för vad som är det normala, säger Anne Luthström.
Hennes mål är att ge föräldrar så kallade "copingstrategier", för att bättre kunna hantera problem som uppstår i deras barns liv.
– Det är inte alltid det blir nödvändigt att söka vård, föräldrar kan komma långt på egen hand om de får verktyg på vägen, säger Anne Luthström.
Sandra Hagkvist förespråkar kontinuerlig återhämtning med "randiga dagar" för att minska riskerna för överbelastning som i förlängningen kan leda till psykisk ohälsa.
– Om ditt barn har jobbat i skolan hela dagen kan det vara mindre bra att fortsätta plugga direkt man kommer hem. Då kan det vara bättre att gå och jogga, promenera eller prata med en kompis en stund innan plugget efter skolan. Är du trött i knoppen, gör något med kroppen. Är du trött i kroppen, gör något med kroppen!