Isbrytaren Ymer har i ett par dagar legat stilla på stadsfjärden i Luleå. Under tisdagen åkte Ymer in till kaj igen men att ligga parkerad en bit ut har sina fördelar, det är bara tuta och köra när det måste brytas is.
– Vi är operativa och är den isbrytare som är ute och kör just nu. Det är en fråga om snabbhet, det tar längre tid om vi ligger vid kajen, säger Ivan Öström, befälhavare på Ymer.
– Vi har bara parkerat i isen, kan man säga. Så vi alltid är redo att köra.
På Ymer jobbar 18 personer, oftast två veckor i stöten. Man kan tänka sig att när isbrytaren ligger fastfrusen i stadsfjärdens is kanske det är lockande att knata, eller åka skidor, till stan en sväng när det finns tid över men besättningen håller sig på fartyget ändå.
Isen har lagt sig tidigt i år men längre ut är det fortfarande ingen problematisk istjocklek. SMHI levererar prognoser till isbrytarna för de två kommande veckorna och det visar på kallt väder vilket gör att isarna kommer växa. Om det dessutom blåser kan det packa ihop på vissa ställen vilket gör att fartygen kan behöva assistens. Oden, som varit på forskningsäventyr i Arktis, är nu på väg norröver för att ansluta till de övriga isbrytarna. Under tisdagen befann sig Oden strax norr om Gotska Sandön. Frej ligger i Piteå och den fjärde stora isbrytaren, Atle, ligger i Luleå tillsammans med minstingen Ale.
– Det är inte så långt bort från att fler isbrytare är igång. Sverige är ju ett långt land så vi positionerar ut oss efter kusten, säger Ivan Öström.