Därför kördes isen sönder

Flera personer som redaktionen varit i kontakt med har varit upprörda över en isränna som Kustbevakningen brutit upp i Luleå skärgård. Nu har NSD förklaringen till hur den kom till.

Isränna. Kustbevakningens båt KBV 181. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Isränna. Kustbevakningens båt KBV 181. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Kustbevakningen

Luleå2016-12-08 14:58

Det var vid 14-tiden på onsdagen som Kustbevakningen var ute i de norra delarna av Luleå skärgård tillsammans med ett forskarlag från Umeå universitet. Syftet med resan var att ta vattenprover. I samband med färden bröt båten KBV 181 upp en lång isränna vid Fjuksön, Tisterönfjärden mot Borgen

– Vi gör tio sådana här resor per år. I samband med planeringen för resan i förra veckan låg det i princip ingen is, men den byggdes på snabbt. Om det hade legat mycket is hade vi planerat om, säger Anna Lindblad, kommunikationschef på Kustbevakningen.

Efter att isrännan brutits upp ska Sveriges Radio, sjö- och flygräddningscentralen JRCC, polisen, SOS och räddningstjänsten i Norrbotten samt långfärdsskridskoföreningen Skridskonätet ha kontaktats och meddelats om isrännan.

– Vi har följt alla rutiner, säger Anna Lindblad.

Kustbevakningen råder nu allmänheten att vara försiktiga och observanta i området.

Enligt Kjell Eriksson som är sekreterare i Luleå skärgårdsförenings styrelse så händer det då och då att isrännor bryts upp i skärgården. För bara några veckor sedan körde en svävare från Kustbevakningen av misstag sönder isvägen från fastlandet till Sandön.

– I det här fallet rör det sig om ytterst få fritidshus i området, och Kustbevakningen verkar ha följt alla rutiner. Men något man skulle kunna önska sig är väl att de på förhand hade kunnat ha färskare information om isförhållanden, säger Kjell Eriksson.

– För mig är det viktigaste informationen till allmänheten, så att det inte händer några olyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om