LTU-professorn Peter Collin tilldelas Norrbotten Byggmästarförenings stora pris. Anledningen är hans arbete med stålkonstruktioner i brobyggen. Tillsammans med ett antal kollegor har de blivit ledande på brokonstruktioner i Sverige.
– Jag fick i uppdrag att skriva normer till Öresundsbron. Danskarna vägrade ta emot svenska normer och danskarna vägrade ta emot svenska. Istället fick jag ta en europeisk norm som bara fanns för hus och skriva om, säger han.
Men i ett av sitt senaste arbeten har han löst problemet med den knakande Pitsundsbron.
– Det är en stor bro från 1984 som bullrade väldigt mycket om nätterna, säger han.
– Det visade sig att man inte hade några svetsbultar i de två sista spannen mot land. Så stål och betong satt inte ihop.
När Trafikverket kallade i Peter Collin lade han fram sin hypotes.
– Det kröp in fukt mellan stål och betog. Och när det blev riktigt kallt fryser det till is och allt hänger ihop. När det kom tunga lastbilar blev det som en högtalare i plåten.
Verket ville bygga om hela konstruktionen.
– Istället borrade vi hål underifrån och slog in pinnar. Bron blev helt tyst.
Priset som Norrbottens Byggmästarförening delar ut är på 75 000 kronor. Nu har han drömmar om fler stora projekt.
– Det jag skulle vilja konstruera är bron över Umeälven som kommer. Det är 129 meters mittspann och det är häftigt för att vara balkbro, säger han.
– Sen skulle jag vilja åka till Österrike eller Italien och hjälpa dem med någonting. Inte komma in via lägsta pris, utan via att man kan någonting.
Vad tror du om en Norrbotniabanabro in i Luleå?
– Den skulle vara kul att göra i stål. Det är inte alls omöjligt, allt går.