Kamp mot klockan för surströmmingstillverkarna

I år har det varit en kamp mot klockan för landets surströmmingstillverkare. Först nu kan Olof Wallsten som är salterimästare på BD Fisk andas ut.

Begränsad tillgång på strömming med en månads längre fiske än normalt har gjort att BD Fisk i år har tvingats att välja bort vissa produkter. En av dessa är romströmmingen. Det berättar salterimästaren Olof Wallsten.

Begränsad tillgång på strömming med en månads längre fiske än normalt har gjort att BD Fisk i år har tvingats att välja bort vissa produkter. En av dessa är romströmmingen. Det berättar salterimästaren Olof Wallsten.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2021-08-19 11:00

De flesta behöver bara böja sig lätt och lägga burken i kundvagnen. Sedan är årets upplaga av strömming fixad. För landets tillverkare av surströmming har det däremot inneburit en hel del arbete där mycket av slitet har lagts ner i juli när de flesta njöt av värmen. I år har det varit extra stressigt eftersom fångsten kom sent.

– Det innebar att vi också saltade in allt senare än vanligt så hela processen har ju blivit förskjutet, säger Olof Wallsten som är salterimästare på BD Fisk.

Olof Wallsten har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med att förädla bland annat strömming.

– Jämför vi med de sista 20–25 åren är det extremt sent. Det är det senaste under den tidsperioden, säger han.

Nu fiskas mycket av strömmingen i vattnen ner mot Örnsköldsvik och i fjol tryggades kvoten i maj inom loppet av fyra dagar. I år gick fisket mycket sämre och fiskarna fick fortsätta att fiska högre upp i Bottenviken.

– I år avslutade vi fisket den 20 juni. Det är en månad senare, säger han.

Då fick de ändå inte ihop de volymer som de önskade. Det här har lett till att man bland annat har fått välja bort några produkter i sortimentet. I år kommer därför inte den så kallade romströmmingen att finnas i hyllorna och än så länge har de inte gjort den traditionella saltströmmingen.

Den sena insaltningen har lett till att det inte har funnits någon marginal på mognaden. Det här har fått Olof Wallsten att svettas lite extra den här sommaren eftersom det är han som salterimästare som ansvarar för att surströmmingen blir så bra som den bara kan bli.

– Det har varit en orolig tid när man vill packa. För att vänta in mognaden. Så visst har jag känt av pressen, det ska jag villigt erkänna, säger han.

Innebär det här att det blir en lite snällare karaktär på årets surströmming?

– Det kan vara så att den blir något mildare i smaken. Det är väl det normala när det blir lite kortare jästid.

Finns det något man kan göra för att påskynda processen?

– Vi tittar på recepturer och andra faktorer som påskyndar processen litegrann. Det kan vara både lagringstemperatur och salthalt och så vidare. Men det är svårt att påverka mycket. Då tar man större risker i processen.

Är det alla större surströmmingstillverkare i samma sits?

– Ja, det törs jag påstå för jag har kontinuerlig kontakt med mina kollegor som gör Oskars och Röda Ulven. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!