Därför kan branden på avfallsanläggningen ha startat

Under tisdagseftermiddagen drabbades Lumire av sin andra brand på kort tid. "Vi är de sista som vill att de ska hända" säger Per Ekervhen, vd.

Efter dialog med kommunens miljöinspektörer och räddningstjänsten togs beslut att låta avfallshögen brinna ut kontrollerat.

Efter dialog med kommunens miljöinspektörer och räddningstjänsten togs beslut att låta avfallshögen brinna ut kontrollerat.

Foto: Nadja Sirkka

Luleå2023-06-28 16:48

Räddningstjänsten har varit på plats under onsdag för att kontrollera att branden brinner ut som den ska.

– Anläggningen är i full drift, men just den ytan som brinner används såklart inte, säger Per Ekervhen.

Lumires verksamhet kommer att löpa på som vanligt och kunderna kommer inte påverkas. De två bränderna har dock varit en belastning för bolaget och dess personalresurser. 

– Alla bränder påverkar vår verksamhet och det är jätteolyckligt.

Det finns i nuläget inga uppgifter om vad som orsakade branden. Generellt kan avfall som batterier och kemiska medel orsaka bränder på avfallsanläggningar. 

– Det kan bero på vad våra kunder, alltså vi människor, har kastat som avfall. Det kan vara saker som inte ska vara där som har hamnat där och är svåra att kontrollera. 

Ekervhen förklarar att verksamhetens brandberedskap i nuläget är god och att de arbetar med ständiga förbättringar. Branden släcktes främst av Lumires vattenkanoner som placerades ut för att skydda skog och närliggande områden. 

– Det finns en brandrisk på avfallsanläggningar och därför måste vi jobba med förebyggande åtgärder.

En av de förebyggande åtgärderna är digital teknik som kan läsa av värmeutveckling. Ekervhen förklarar att en brand utvecklas så pass fort att det trots teknik är svårt att hinna i tid. 

– Det finns många utmaningar och vi är de sista som vill att det ska hända.

Det var den 16 juni som bolagets byggnad för förpackningsavfall totalförstördes i en storbrand. Även maskiner och hjullastare gick förlorat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!