Därför finns en isränna vid bron – precis där isbanan ska gå

En isränna som korsar isbanans sträckning har brutits upp kring Bergnäsbron i Luleå.
– Det är vi som gjort den. Vi har just avslutat ett jobb i Piteå och har nu tagit hem båtar och pråmar inför vintern, säger John Nyström som är vd på Dykab i Luleå.

Dykab har tagit hem båtar och pråmar för vinterförvaring, vilket skapat en isränna precis där isvägen i Luleå brukar gå. "Vi har just avslutat ett jobb i Piteå och nu tagit hem båtar och pråmar inför vintern", säger John Nyström som är vd vid Dykab i Luleå.

Dykab har tagit hem båtar och pråmar för vinterförvaring, vilket skapat en isränna precis där isvägen i Luleå brukar gå. "Vi har just avslutat ett jobb i Piteå och nu tagit hem båtar och pråmar inför vintern", säger John Nyström som är vd vid Dykab i Luleå.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2024-11-28 08:47

– Vi jobbar så länge Kung Bore tillåter och nu tar vi hem båtar och pråmar innan isen blir för tjock. Vi brukar arbeta fram tills att isen blir en decimeter tjock för sedan kan isen ge skador på båtarna och det kan bli väldigt dyrt, säger John Nyström, vd på Dykab, ett företag som utför sjö- och dykentreprenader under och ovan vatten.

Luleå kommun som anlägger isbanan har koll på att Dykab brukar bryta upp en isränna så här års.

– Vi vet att de kör tills isen är cirka tio centimeter. Visst kan det påverka någon dag, men vi väntar helt enkelt, för isrännan fryser igen ganska snabbt när det blir kallt. Jag ska gå ut och kolla isens tjocklek men jag tror inte att vi gör något med isbanan riktigt än. När isen blivit tio centimeter så börjar vi arbeta med skotern, säger Andreas Fagervall, arbetsledare för isbanan i Luleå kommun.

Det är under den isfria tiden som Dykab kan göra arbeten med sina båtar och pråmar. Exakt när isen gör detta omöjligt för dem att arbeta varierar från år till år.

– Det är svårare att förutse hur länge vi kan arbeta innan isen lägger sig, än det är att förutse när isen går på våren, säger John Nyström.

När isen bryts upp och sedan fryser så blir det en ojämn yta, vilket medför mer arbete för de som ska anlägga isbanan.

– Är det alltför ojämnt så brukar vi spola för att bygga upp isen för att inte behöva hyvla så mycket, säger Andreas Fagervall på Luleå kommun.

Det är på fyra olika ställen längs isbanan som kommunen lägger ner mer arbete för att få till en bra och säker isbana. De fyra områdena är under Bergnäsbron där isen lägger sig sent, vid Varvet, utanför Gültzaudden och mellan Gråsjälören och Norra hamn där det finns ett svagt parti där det brukar vara en isränna.

– Det är samma ställen varje år. Det är bra att man vet om dem så att man kan kolla extra noga i de partierna, säger Andreas Fagervall, Luleå kommun.                                                                                                                                                        

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!