Den överklagade upphandlingen ligger hos kammarrätten i Sundsvall, som först ska ta ställning till om målet ska beviljas prövningstillstånd eller inte. Peab Anläggning har överklagat kommunens upphandling av mark- och beläggningsarbeten. Luleå kommun tilldelade Nyab Infrastruktur uppdraget, som är värt cirka 60 miljoner kronor om året, i första hand till utgången av 2022. Avtalet kan sedan förlängas, till och med 2026 som längst.
Oavsett hur det går i frågan om prövningstillstånd så har överklagan redan fått konsekvenser.
– Absolut. Det blir förseningar med de arbeten vi hade planerat att göra, säger Patrik Ruumensaari, sektionschef gatudrift på stadsbyggnadsförvaltningen.
Kommunen planerar ändå att åtgärda det mest akuta. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har förhandlat fram ett ramavtal där Skanska levererar beläggningsarbeten och det avtalet kommer Luleå kommun att utnyttja, för att fräsa upp och lägga ny asfalt på delar av Mariebergsvägen, Lövskärsvägen och Universitetsvägen.
Dessutom gör kommunen en direktupphandling av yrkesarbetare. Planen är att komplettera direktupphandlingen med andra avtal som kommunen har för asfalt, maskiner och grus.
– Vi måste säkerställa att vi får igen ytorna som ligger öppna där folk kan köra sönder bilarna, ta till exempel Kungsgatan eller Rådstugatan vid stadshuset, säger Patrik Ruumensaari.
Direktupphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, är tillåten om man håller sig under den tillåtna gränsen, som 2021 ligger på 615 312 kronor.
– Vi är tvungen att göra det här för att lösa det mest akuta, säger Patrik Ruumensaari.
– Det här kommer inte att räcka mer än en månad.
Om kammarrätten inte beviljar prövningstillstånd så kommer det ändå att ta tid för entreprenören som vann upphandlingen att komma igång.
– Entreprenören kommer inte att ha full styrka förrän i augusti. Det är bara en uppskattning från mig, säger Patrik Ruumensaari.
Konsekvensen blir i vart fall att planerade åtgärder på gatorna blir förskjutna.
Vad lär ni er av den överklagade upphandlingen?
– Givetvis tar vi lärdom av allt det här till nästa gång vi upphandlar. I regel finns det två sidor av myntet, vi tycker en sak och entreprenören tycker en annan sak. Vi vill ha en så klockren upphandling som möjligt så att vi kan teckna avtal och gå igång, säger Patrik Ruumensaari.