Därför är det fördel Luleå i kampen om gödselfabriken

Närheten till hamnen är Luleås stora fördel när det gäller lokaliseringen av den gröna konstgödselanläggningen som det spanska företaget Fertiberia vill starta i Norrbotten.

Närheten till Luleå hamn är en viktig faktor för det spanska företaget Fertiberia. En stor del av transporterna av konstgödsel går via sjöfarten.

Närheten till Luleå hamn är en viktig faktor för det spanska företaget Fertiberia. En stor del av transporterna av konstgödsel går via sjöfarten.

Foto: Frida Enberg

Luleå2021-10-20 15:10
undefined
Det gröna konstgödslet är bland annat tänkt att gå på internationell export.

Det slår regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) fast.

– Ett kustnära läge är en stor favör. En del av produkterna ska givetvis skickas söderut i Sverige men internationell export med fartyg är en stor marknad. Konstgödsel handlar om stora volymer som fraktas med sjöfart. Där är en djuphamn mycket viktig, säger han.

undefined
"Ett kustnära läge är en stor favör", säger regionrådet Nils-Olov Lindfors (C).

Lindfors uppger också att det spanska företaget, som är störst i Europa på produktion av gödningsmedel, letar industripartners till projektet. Ytterligare en produkt som ska framställas är grönt ammoniumnitrat, vilket är en av beståndsdelarna i kermit, som LKAB använder till sprängningar i gruvan.

– LKAB, H2 Green Steel och SSAB är alla tänkbara partners, säger Lindfors.

Fabriken ska stå klar 2026, och beräknas skapa 2000 jobb under anläggande och 500 jobb i drift.

Det spanska företaget har meddelat att man tänker bygga fabriken i Luleå/Boden-området. Exakt lokalisering är inte bestämd även om Hertsöfältet i dagsläget är hetast.

undefined
Hertsöfältets industriområde har en närhet till Svartön och Luleå hamn.

En lokalisering i Boden skulle i så fall bli aktuell på Svartbyfältet, där H2 Green Steel redan har stora planer. Bland annat tänker man i anslutning till stålverket bygga Europas största vätgasfabrik.

– Vi har mark över på Boden industrial park. Och det kan absolut finnas symbioser när det gäller närheten till H2GS, säger kommunalrådet Claes Nordmark (S).

undefined
Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden.

Men det är tydligt att diskussionerna i första hand förts med Luleå kommun.

– Jag fick faktiskt information om det här dagen innan de skulle gå ut med det. Hamnar den i Luleå så är vi de första att applådera. Etableringen gynnar utvecklingen i hela området, säger Nordmark.

Anläggningen är oerhört energikrävande. Fertiberia ska tillverka sin egen vätgas och räknar med ett effektbehov på 600 megawatt (MW) vilket är exakt lika mycket som Hybritprojektet beräknas behöva. 

undefined
Här i Svartbyn ska H2 Green Steel anlägga sitt stålverk. Men det finns mark över till fler etableringar.

Alltså tillkommer ännu en aktör i kampen om elen, där överskottet i norr redan nu är övertecknat flera gånger om.

De flesta aktörer har dessutom en tidshorisont på tre till sex år vilket innebär att utbyggnaden av kraftproduktionen, huvudsakligen vindkraftparker, är oerhört tidskritisk.

– Utvecklingen är jätterolig. Men den innebär också utmaningar. Vi behöver hitta vägar att förstärka kraftproduktionen i norra Sverige, för det vi har nu kommer inte räcka. Det är oerhört viktigt, säger Nils-Olov Lindfors.

undefined
Konstgödselanläggningen beräknas behöva lika mycket energi som Hybrits anläggning i Gällivare. Bilden visar Hybrits pilotanläggning i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!