Dammiga tidningslägg populära på arkivdagen

För elfte året höll landets arkiv öppet under Arkivens dag. I Luleå strömmade folk till Norrbottens minne på Björkskatan.- De gamla tidningsläggen är populärast, sade arkivarie Karin Rönnbäck om vad som efterfrågas.

Arkivarie Karin Rönnbäck visade dokument om liv och död, bland annat förlosningsutrustning från Sandträsk sanatorium och dokument från några byars likvagnsföreningar. FOTO: Göran Ström

Arkivarie Karin Rönnbäck visade dokument om liv och död, bland annat förlosningsutrustning från Sandträsk sanatorium och dokument från några byars likvagnsföreningar. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-11-16 06:00
Årets tema var "På liv och död" och utifrån det hölls föredrag av arkeologen Åsa Lindgren från Norrbottens museum. Hon talade om utgrävningen av gravplatsen Silbojokk i Arjeplogs kommun.
Barnmorskan Irma Hedkvist från Piteå talade utifrån livet och det blev om hennes 40 år som barnmorska.
Doggybag för begravningar
Arkivet hade passat på att ta fram gamla handlingar och föremål med anknytning till livet och döden.
- Här har vi gamla handlingar om några likvagnsföreningar. Det fanns sådana i Buddbyn och i Heden och det var för att byborna skulle få åka fint den sista färden till kyrkan. År 1945 rullade Hedens likvagn för sista gången, berättar Karin Rönnbäck.
Arkivet hade också hittat föremål med anknytning till gamla tiders begravningar.
- Det är är en doggybag för begravningar. Det var bara att stoppa fikabröd i påsen och ta med sig hem efter begravningskaffet.
I arkivet finns nya liv och döden mellan samma pärmar. Det är födelse och dödböckerna som fördes av sjukhusen.
- Vi har hela Sandträsks sanatoriums kompletta arkiv men det är sekretess på patienthandlingarna till 70 år efter deras död. Det går dock för anhöriga och forskare att få titta på handlingarna, säger Karin Rönnbäck.
Vita handskar
För riktigt gamla arkivhandlingar gäller vita handskar, men besökarna kunde denna dag med bara händerna försiktigt bläddra i en väldigt tjock skinninbunden bok från 1706.
- Den innehåller resolutioner och exekutionsärenden från 1528 till 1701. Vi har sådana böcker i vårt arkiv och det är så sällan de kommer fram att vi inte använder skyddshandskar, sade Anna Lindblom, bläddrade och läste sedan högt.
Hon arbetar på länsstyrelsens arkiv och där finns böcker som går långt tillbaka i Norrbottens historia.
- Den som har makten över arkiven kan påverka historien. Här finns ju källmaterialet, säger Karin Rönnbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om