Dåliga isar väntar skoteråkarna

I påskatider. Det är då kustborna lastar skotern och drar till fjälls. De hoppas på sol och fina dagar med avkoppling och den första solbrännan. Men det är inte bara att dra ut i fjällvärlden, lite eftertanke behövs också.

Vädret verkar bli bra i påsk. Inte som här där Anders Bergwall 2016 kämpar sig fram i stormen. Men han betonar ändå vikten av att ordentligt läsa väder- och lavinprognoser och inte bara titta på symbolerna på kartan i telefonen.

Vädret verkar bli bra i påsk. Inte som här där Anders Bergwall 2016 kämpar sig fram i stormen. Men han betonar ändå vikten av att ordentligt läsa väder- och lavinprognoser och inte bara titta på symbolerna på kartan i telefonen.

Foto: privat

Luleå2019-04-19 09:20

Mikael Berglund är medlem i Rosviks skoterklubb. Den här säsongen drar han inte till fjällen, men han har ändå råd att förmedla inför påskkörandet.

– Isarna även i fjällen har börjat bli svagare. Se till att kolla, gärna med lokalbefolkningen, om och var isarna håller.

Anders Bergwall, alpin fjällräddare i Abisko, varnar också för isläget.

– Isarna börjar gå upp på sina ställen, speciellt där det är strömmande vatten. Vi ser det när vi flyger över sjöarna. Isarna är tunna och dåliga.

Redan i början av vintern stod det klart att isarna inte skulle hålla länge. Snön kom redan innan sjöarna frös och då blir det ingen bra grund för skoterkörning i fjällvärlden.

Anders Bergwall påpekar en annan viktig sak inför fjällturen.

– Läs väderprognoser och lavinprognoser och läs HELA texten, även det som kallas meterorologens prognos. Det räcker inte att se symbolerna och konstatera att det är solar över hela väderkartan. Den mesta och bästa informationen får du i "meteorologens prognos".

Mikael Berglund kommer inte att dra till fjällen i år, men hans idealställe är annars Vuoggatjålme.

– Jag har varit där mycket, det är kända fjäll för mig.

Men det blir inga fjäll i år och han misstänker att ska han få med sig barnen på fjälltur i framtiden får han nog investera i ytterligare en skoter. De har nämligen tröttnat på att åka och vill numera köra skoter.

Anders Bergwall konstaterar att även om det finns skoteråkare som väljer bort fjällen i år, så är det inte ont om folk i fjällen.

– Redan i början av veckan var det tjockt med folk i Katterjåkk och Riksgränsen.

Som fjällräddare har han mycket erfarenhet av vad som kan ställa till det. Han nämner flera saker specillt, som att skoteråkarna måste tänka på att anpassa farten efter hur sikten är. Att köra för fort på skoter är lika oförsiktigt som att köra för fort i bil när det är dimma eller dålig sikt av andra orsaker. Han vill också att skoteråkarna ska respektera rennäringen, renar och personer som finns i fjällen för att de livnär sig på renskötsel.

– Själv har jag alltid en papperskarta med mig.

– Andra självklara saker är att tala om för nära och kära var man kör och när man beräknar att komma tillbaka, att inte köra själv och att ta med sig kläder och mat så man klarar sig om skotern "pajar".

– Och att köra nyktert!

Att komma ihåg på skoterturen

Kör nyktert!

Ta med karta och kompass, GPS:en kan gå sönder

Respektera rennäringen.

Stör inte dem som tagit paus eller färdas på andra sätt i fjällvärlden

Lämna färdmeddelande

Ta med mat och kläder så du klarar om färden blir avbruten

Lyssna på väder- och lavinprognoser

Kör nyktert!

Källa: Mikael Berglund och Anders Bergwall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om