Dålig tillgänglighet i psykiatrin

Den psykiatriska vården i Norrbotten får goda betyg i Sveriges kommuner och landstings nationella patientenkät. Men tillgängligheten är fortsatt ett problem.

Psykiatrin i Norrbotten får goda betyg, men tillgängligheten är sämre än i övriga landet. Det visar SKL:s nationella patientenkät.

Psykiatrin i Norrbotten får goda betyg, men tillgängligheten är sämre än i övriga landet. Det visar SKL:s nationella patientenkät.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2018-11-18 17:22

Inom den psykiatriska öppenvården i länet är patienterna något mer nöjda än i övriga landet. Fler än åtta av tio uppger att de skulle rekommendera mottagningen till andra i samma situation. Drygt nio av tio upplever att de bemötts med medkänsla och omsorg.

Den vuxenpsykiatriska slutenvården har ungefär samma betyg som landet i övrigt, men i kategorin emotionellt stöd får Norrbotten något bättre betyg. Något fler känner sig också trygga inom den psykiatriska slutenvården jämfört med övriga Sverige.

Anna Alm Andersson, som är nytillträdd chef för Region Norrbottens närsjukvårdsdivision, säger i ett pressmeddelande att hon ser positivt på enkätens resultat:

– Glädjande att vi inom psykiatrin i Norrbotten utmärker oss positivt. Vi arbetar med ständiga förbättringar med fokus på att göra patientens resa genom vården så smidig som möjligt.

Däremot når psykiatrivården i Norrbotten inga topplaceringar när det gäller tillgänglighet, vilket kan vara en följd av såväl vårdplatsbristen på sjukhusen och bemanningsproblemen i primärvården som vi rapporterat om löpande.

I slutenvården för vuxna är det endast fyra landsting som redovisar sämre tillgänglighetssiffror än Norrbotten. I den öppna barn- och ungdomspsykiatrin kommer Norrbotten först på 17:e plats och i öppenvården för vuxna på plats 13 av de 21 regionerna och landstingen.

När det gäller den psykiatriska slutenvården för barn och unga är svarsfrekvensen för låg för att några resultat ska kunna redovisas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om