Ny mast planeras på skärgårdsö i Luleå

En ny mast på Storbrändön kan bli lösningen för att förbättra mobiltäckningen i Luleås yttre skärgård.

Nils Sundberg har stuga på Småskär och är en av personerna som är drivande i arbetet med att få till bättre mobiltäckning i skärgården, inte minst är det viktigt för säkerheten för alla som rör sig i dessa områden.

Nils Sundberg har stuga på Småskär och är en av personerna som är drivande i arbetet med att få till bättre mobiltäckning i skärgården, inte minst är det viktigt för säkerheten för alla som rör sig i dessa områden.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2022-01-23 07:00

Mobilteckningen är dålig i vissa delar av Luleå skärgård, inte minst är det sämre i ytterskärgården. Ett arbete har nu dragits i gång för att kunna förbättra täckningen och det går under projektet "Full täckning" som koordineras av Luleå tekniska universitet. Syftet med "Full täckning" är att förbättra mobiltäckningen där det i dag är svårt att ringa eller använda internet, exempelvis landsbygden, fjällen eller skärgården.

Måndagen 17 januari gick det ut en enkät ut till ett stort antal fritidshusägare och fast boende i Luleå skärgård. Syftet med enkäten är att ta reda på hur stort intresset är hos fastighetsägare i skärgården för att teckna vanliga mobilabonnemang och bredband via mobilnätet. Om det finns ett nog stort intresse kan det bli aktuellt att sätta upp en ny mast i skärgården.

Två dagar senare hade över 200 svar kommit in.

– Utan att föregripa analysen av de samlade enkätsvaren så är det redan nu tydligt att behovet av bättre täckning och kapacitet i skärgården är mycket stort liksom intresset för bredband via mobilnätet i fastigheterna, säger Annika Svensson som är med och leder projektet "Full täckning" vid LTU.

Planen är enligt Annika Svensson att den nya masten, 30 meter hög, skulle placeras på Storbrändön och på högsta punkten som kallas Knöppeln. En hög position, tillgång till el och dess position gör ön lämplig för en ny mast. Den skulle ge bättre täckning på öar som exempelvis Kluntarna, Småskär och Brändöskär. Samtliga är välbesökta öar allra längst ut i skärgården, inte minst eftersom de trafikeras av turbåten och kommunen har stugor för uthyrning.

Säkerhetsfrågan är central i sammanhanget. Om olyckan är framme i dessa delar av skärgården kan det sluta riktigt illa när mobiltäckning inte finns.

– Jag vet att det funnits tillfällen då det inte gått att larma 112 och det är givetvis otroligt allvarligt, säger Annika Svensson.

 Luleå kommun är också drivande i frågan och blir huvudfinansiär av masten.

– Men allt bygger på att vi har tillräckligt många människor med och underlag för att bekosta driften, säger Roger Ylinenpää som jobbar med landsbygdsutveckling hos Luleå kommun.

Han fortsätter:

– Tanken är att kommunen bekostar masten, delvis med Vinnovamedel, och kommunen kommer att äga den. Det blir en typ av samhällsmast, säger Roger Ylinenpää.

En samhällsmast är en mast som bekostas av det offentliga och som är öppen för intresserade operatörer.

Nils Sundberg är med i projektet från Luleå skärgårdsförenings och Småskärens intresseförenings sida. Han har själv stuga på Småskär och är väl bekant med problematiken.

– Rent generellt kan man säga att det är bättre täckning på stadssidan, alltså västra sidan av öarna. På den östra sidan, havssidan är det sämre. Det är en säkerhetsfråga med bra täckning, säger Nils Sundberg.

Utöver att stugägare och fast boende får bättre täckning, vilket underlättar för den som vill bo och kanske även jobba från en ö, lyfter Nils Sundberg fram aspekten att säkerheten skulle öka markant för den som drabbas av problem i en båt.

– Störst är nog det här för båtturismen, säger Nils Sundberg.

Annika Svensson hoppas att många väljer att fylla i enkäten så att underlaget blir stort. Det går att komma åt formuläret via Luleå skärgårdsförenings facebooksida.

En ny mast behöver inte vara långt borta.

– Jag är av naturen ganska otålig och hoppas den kan byggas under nästa barmarksperiod, säger Annika Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!