Dålig laxförsäljning efter Uppdrag granskning

Det råder bråda dagar för ortens fiskare. Efter att Uppdrag granskning i höstas sände programmet om laxfisket i Östersjön märker Lars Ökvist, delägare av Junköfiskarn, att det går sämre med försäljningen.– Det är hos grossisterna problemet ligger, säger han.

Oslo  20130610.
Jesper Brandstorp holder et stykke med villaks over noen stykker av oppdrettslaks. Ikke så lett å se i bildet men villaksen har ofte en litt mattere farge (alt etter hva fisken har spist).
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / SCANPIX / kod  20520

Oslo 20130610. Jesper Brandstorp holder et stykke med villaks over noen stykker av oppdrettslaks. Ikke så lett å se i bildet men villaksen har ofte en litt mattere farge (alt etter hva fisken har spist). Foto: Berit Roald / NTB scanpix / SCANPIX / kod 20520

Foto: Roald, Berit

LULEÅ2013-07-18 18:44

Under hösten sände Uppdrag granskning programmet som handlar om problematiken kring laxfisket i Östersjön, de höga dioxinhalterna och den hotade svenska vildlaxen som håller på att dö ut.

I programmet beskrivs hela laxfiskepolitiken som ett haveri.

– Det känns som att grossisterna har blivit mer rädda för att handla av oss, berättar Ökvist.

Per Forsberg, VD, BD Fisk, menar att de svenska företagen de tidigare sålt vidare vildlaxen till inte längre köper den.

När Uppdrag gransknings program uppdagades visade det sig att det är förbjudet att exportera laxen på grund av att värdena av dioxin överskrider gränsvärdet, med undantag för Lettland och Finland.

– De svenska företagen vi sålde fisken till var nog dåligt pålästa och visste inte om att exporteringen var olaglig, nu när de vet bättre har de slutat att köpa laxen av oss och vi har inte längre någon stor efterfrågan, säger Per Forsberg.

Inte farligt

De dioxinproverna Livsmedelsverket och EU går efter är tagna från 2001 till 2010 och nu har fiskarna i Norrbotten tagit nya prover som har visat sig ligga under gränsvärdet för vad som är tillåtet vid export.

Men för att få börja exportera igen måste Livsmedelsverket ge grönt ljus.

Är det farligt att äta vildlaxen?

– Det är absolut inte farligt om man följer Livsmedelsverkets rekommendationer. De nyttiga ämnena i fisken överväger de mindre hälsosamma, säger Forsberg.

Förbud mot fiske

Det är numer också förbjudet att fiska lax utanför Luleälven fram till den 19e juni. Något som drabbar yrkesfiskarna hårt.

– De säger att det är brist på lax i Råneälven just nu och att laxen passerar utanför Luleälven när de är på väg dit. Därför får vi inte fiska fram till den 19e juni för att fisken ska ha en chans att ta sig dit.

Men så vitt jag vet har det alltid varit brist på lax i Råneälven, till och med under krigsåren. Vi yrkesfiskare ifrågasätter om det ens finns några förutsättningar för att ha mycket lax där, säger Lars Ökvist.

Han berättar att laxfisket länge har varit ryggraden av fisket i Norrbotten. Men i och med begränsningen har löjfisket fått ta mer utrymme.

– Det är ju från år till år. Nu har vi haft ett bra löjfiske ett antal år här, men det varierar ju också såklart.

Märker du av någon minskad försäljning av lax till privatpersonerna?

– Inte som vi ser det. Och dioxinhalten ligger ganska lågt som det är nu. Den har gått ner mycket sedan 70-talet så det har varit högre värden tidigare. Men att värdena har gått ner kommer aldrig fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!