Dålig ekonomi försvårar återhämtning

Människor med psykiska funktionshinder har dåligt med pengar, visar en ny rapport.Det gör det svårare för dem att må bra.– En liten ekonomi krymper möjligheterna, säger Margret Eman, 30.

Margret Eman och Petra Viklund spelade upp dramatiserade stycken om hur det är att leva med psykisk ohälsa under manifestationen.

Margret Eman och Petra Viklund spelade upp dramatiserade stycken om hur det är att leva med psykisk ohälsa under manifestationen.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-12-13 07:01

Hon är så kallad attitydambassadör för projektet Hjärnkoll, som hade en manifestation på Kulturens hus under torsdagen.

Syftet var bland annat att belysa den dåliga ekonomin och utanförskapet hos människor med psykisk ohälsa, eller funktionshinder.

– Det blir en inre stress. Kan man handla ordentlig mat? Har man råd att betala hyran? säger Margret Eman.

Arbete viktigt

Hon drabbades själv av ohälsa för några år sedan. I dag har hon en praktikplats hos företaget Kultur i centrum, och berättar om vad ett arbete betyder.

– För mig har det varit en framgångsfaktor att få komma till en praktikplats. Där finns det någon som vill att jag kommer, och som frågar efter mig om jag är borta, säger Margret Eman.

Rapporten Minuskontot visar att ekonomin för människor med psykiska funktionsnedsättningar har försämrats konstant under de senaste årtiondena.

Att ha en otrygg ekonomi gör det dessutom svårare att återhämta sig, vilket skapar en ond cirkel.

Ingen skillnad

Margret Eman konstaterar att en bra ekonomi gör det lättare att göra roliga saker – och det är något som personer med psykisk ohälsa behöver.

– Man ska göra mer av det man mår bra av. Kulturen är viktig, tycker jag. Böcker, poesi, måleri, säger Margret Eman.

Pia Johansson, attitydambassadör, har erfarenhet av bipolär sjukdom hos sin mamma. Själv fick hon nyligen besked om att hon drabbats av ledgångsreumatism.

– Vad är egentligen skillnaden? Oavsett om diagnosen är fysiskt eller psykisk ska man bemötas på samma sätt, säger hon.

FAKTA Minuskontot

Här är några av slutsatserna från kampanjen Hjärnkolls nya rapport "Minuskontot":

Personer med psykisk ohälsa har i genomsnitt väsentligt lägre inkomster än befolkningen som helhet.

Endast tre av tio har inkomst från arbete.

Bland de som har arbete är inkomsterna lägre.

Drygt hälften av de med svåra besvär av ängslan, oro eller ångest uppger att de inte klarar en plötslig utgift på 8000 kronor, vilket kan jämföras med 15 procent bland dem utan dessa besvär eller annan funktionsnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om