Dahlström: Det var hysteriska dygn - telefonen ringde i ett

Mitt i natten mot den 24 januari vaknade Niclas Dahlström av ett sms i telefonen.När han läst det insåg han att de närmaste dygnen, kanske rent av veckorna skulle bli något han aldrig hade kunnat föreställa sig.- Telefonen gick het från sju på morgonen till tio på kvällen och mejlkorgen exploderade, säger han.

Luleå2013-03-19 04:31

Niclas Dahlström är informationschef på Northland Resources. Fram till den natten hade han fått tillbringa en stor del av sin arbetstid med att berätta som vackra drömmar och ett spännande projekt; hur en myr förvandlats till gruva och hur det gett hopp till en hel bygd.

Nu gungade plötsligt marken under hela projektet och den första frågan som Dahlström ställde sig själv var: Hur fasen gör vi nu?

Tillsammans med informationsdirektören Jonas Lundström tog han ett första beslut: att alltid vara tillgängliga.

- Ingen journalist skulle kunna skriva att man sökt kommentarer från Northland men inte lyckas. Dessutom bestämde vi att vi skulle dela på oss. En av oss skulle alltid vara i Luleå och en i Kaunisvaara.

När det första pressmeddelandet om börsstopp och planerad nyemission gick ut dröjde det inte länge innan foajén på Northlands kontor på Porsön var fullt av journalister.

- Det var hysteriskt. Det gick så långt att jag kunde be en medarbetare som stod en meter ifrån mig ringa till mig. Det var enda chansen att kunna prata ostört i några minuter.

Northlands informationschef berättar att han sov fyra-sex timmar per natt. I övrigt jobbade han.

Krismöte hela natten
När helgen kom satte sig Dahlström och Lundström i ett möte som de inte har något problem med att kalla för krismöte. Det varade långt in på natten och när det var över hade man en kriskommunikationsplan, som även förankrades med företagets avdelning för investerarkontakter.

- Ett beslut vi tog var att inte lämna walk over från något planerat möte, presentation eller besök. Dessutom kom vi fram till att vi behövde back up-hjälp. Och vi skulle sträva efter absolut öppenhet inom ramen för de regler som gäller för ett börsnoterat bolag som vårt.

Jonas Lundström fyller i:

- Ta till exempel att släppa in en tv-station in i anrikningsverket. Det är ju traditionellt sett det allra heligaste, ungefär som rummet där man räknar pengar på ett casino. Men vi sa: visst, inga problem, det fixar vi.

"Vi har ett tydligt mandat från vd"
Syftet var att vinna förtroende, både för stunden, men även för framtiden.

- Vi tänkte att om vi fortsatt står ärliga och rakryggade även nu när det blåser hårt hoppades vi att vi, om vi reder ut situationen, uppfattas som att vi gjorde det bästa möjliga och att vi var renhåriga.

Hur styrda var ni uppifrån när det gällde information?
- Egentligen inte alls. Vi har ett tydligt mandat från vd att svara efter eget omdöme. Vi behöver inte be om lov.

Mitt i den värsta krisen gällde det även för Northland att föra ut den positiva informationen, att produktionen gick enligt planerna och att den första historiska båten skulle lastas i Narvik.

Det är lätt att förstå om nerverna var på helspänn.

- Det var en enormt viktig sak. Om vi inte hade lyckats få iväg båten, eller om det blivit problem på något sätt...jag vill inte ens prata om vart vi hade varit då.

När NSD träffar Dahlström är det lite lugnet efter stormen. Telefonen ringer bara fem gånger på en dryg timme.

- I det läget som vi är i nu känns det som att det mesta för stunden är sagt och beskrivet. Men vi kommer att släppa fortlöpande intressant information om företagets situation de närmaste veckorna.

Northland väntar fortfarande på besked om rekonstruktionen ska gå igenom.

Hur tycker du att vi i media speglade krisen?
- Regionalt tycker jag att det över lag var en balanserad och saklig bild. På riksplanet var det lite mer sensationsinriktat. Artiklarna var det ofta inget fel på, men rubrikerna var ofta toppade med ord som AVGÅ, RASET eller PANIKEN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!