Dagtåget till Umeå kommer tillbaka

Dagtåget Luleå-Umeå återuppstår i höst.- Vi har gjort en kalkyl och kommit fram till att vi kan köra på kommersiella villkor, säger Björn Nilsson, SJ Norrlandstågets vd.

Dagsnabbtåget Norrskenan Luleå-Umeå återuppstår efter drygt ett år. FOTO: Bengt-Åke Persson

Dagsnabbtåget Norrskenan Luleå-Umeå återuppstår efter drygt ett år. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-04-01 06:00
Veolias körde under en tid ett dagtåg med namnet Norrskenan mellan Luleå och Umeå. Det hade anslutning också från Malmfälten.
Det dagtåg som SJ drar igång med start den 25 augusti blir ett rent Luleå-Umeå-tåg.
- Det är för lång ressträcka från Malmfälten för en över dags-förbindelse med Umeå. Nu kommer vi att avgå redan 5.40 från Luleå och med ankomst 10.41 till Umeå. Tillbakaresan sker vid 16.30-tiden. Då blir det tid för en heldagsförrättning i Umeå, säger Björn Nilsson.
Det blir inget motorvagnståg av Regina-typ, utan ett konventionellt loktåg som kommer att användas. Därför kommer tåget inte heller att göra något uppehåll i Vännäs utan det går direkt till och från Umeå.
Snabbare än bussen
- Ett loktåg får gå med samma hastighet som ett motorvagnståg så det blir inte långsammare. Det blir snabbare än med bussen på E4 och det ska också bli billigare att ta tåget.
Det nya dagtåget blir ett vardagståg, som kommer att rulla måndag-fredag. Lördagar och söndagar är det landsvägsbuss som gäller.
Enligt Björn Nilsson går tågtrafiken mycket bra just nu. SJ Norrlandståget har inte känt av någon konjunkturnedgång.
- Vi har betydligt fler resenärer är vi räknade med när vi gjorde kalkylen på anbudet för nattågstrafiken. Det handlar om en volymökning på 5-6 procent och det trodde vi inte var möjligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om