Dags att slipa skridskorna

Från och med i dag kan du anmäla dig till Bothnialoppet - världens enda långfärdsskridskolopp på havsis. Den 7 mars 2009 körs det för tredje året i rad. Det blir start i Piteå och målgång i Luleå. Arrangörerna hoppas att vädrets makter ska stå dem bi.

Ove Persson och Tomas Stefansson hyllar byaföreningarna i Kallax, Alhamn och Trundön som ordnar vätske- och matkontroller efter banan under Bothnialoppet.      FOTO: Göran Ström

Ove Persson och Tomas Stefansson hyllar byaföreningarna i Kallax, Alhamn och Trundön som ordnar vätske- och matkontroller efter banan under Bothnialoppet. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2008-12-06 06:00
Det är Friluftsfrämjandet i Luleå och Piteå, Luleå tekniska universitets idrottsförening Stil i Piteå, OK Renen och Piteå IFs orienteringssektion som arrangerar det 65 kilometer långa Bothnialoppet.
- I år hade vi stora problem med vädret och svaga isar och fick förlägga banan till Piteås inre skärgård. Det var start och mål i Piteå. Deltagarna fick åka en kortare bana två varv, säger Tomas Stefansson som är ordförande i Friluftsfrämjandet i Luleå och huvudledare för Botnialoppet.
Exotiskt väder
600 personer var anmälda i år. På grund av det mycket dåliga vädret med snöstorm som övergick i regn kom bara 450 till start.
- Och mindre än hälften av dem körde två varv, säger Ove Persson som är ledare för skridskosektionen inom Friluftsfrämjandet i Piteå.
Han berättar om ett gäng kvinnliga deltagare från Stockholm som kom till Piteå några dagar i förväg.
- De ville träningsåka. Vi frågade om de verkligen skulle ge sig ut i ovädret som redan hade dragit in. Men kvinnorna tyckte att vädret var alldeles underbart. Det som vi tyckte var hemskt var för dem exotiskt, säger Ove Persson.
Ställde ultimatum
Första Bothnialoppet, år 2007, gick i relativt bra väder men det var vatten på isen närmast land. Starten var i Luleå och målgången i Piteå. År 2009 gäller start i Piteå och mål i Luleå.
- Men om det blir stark motvind så får vi köra omvänd riktning, säger Tomas Stefansson.
Luleå och Piteå kommuner har tagit över plogningen av banan.
- Vi hade själva hand om plogningen förra året men vi mäktar inte med det arbetet och den kostnaden. Vi ställde faktiskt ultimatum nu: antingen fick kommunerna stå för plogningen eller så skulle vi lägga ned arrangemanget, säger Ove Persson.
I dag öppnar Bothnialoppets hemsida för anmälningar till arrangemanget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om