Dags att samla in fröer

Under sensommaren har de flesta blommor hunnit upp och trädgårdarna står i full blom. Nu är det hög tid att ta tillvara på fröer att spara till nästa år. Vi gör ett sista nedslag hos trädgårdsfantasten Eva Enberg Isaksson.

En fröställning från allium som blir till kirgislök.

En fröställning från allium som blir till kirgislök.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2014-08-03 08:00

Flera olika sorters sommarblommor och perenner utgör en vacker färgkombination i trädgården. Runt gården har hon börjat plantera en rosenhäck som tar henne tillbaka till sin barndom. Gammeldags Hansarosor, även kallade Vresrosor, hoppas hon ska växa ihop till en hel häck.

– Mormor hade de när jag var liten så det blir en nostalgi doft för mig, berättar hon.

Precis som alla andra somrar har större delen av tiden tillbringats i trädgården. Med sina välskötta blomrabatter och växthus märks det tydligt. De flesta blommor är uppdelade i färgkombinationer medan det i andra rabatter får växa fritt och bilda en lummig oas. En favorit är "chokladblomman" som är släkt med rosenkäran.

– Den doftar choklad, men det visste jag inte förrän förra året.

I slutet av sommaren börjar Eva Enberg Isaksson att planera inför nästa år. Just planeringsstadiet beskriver hon som en njutningstid om än en evig resa. Hon undersöker vad som varit bra i år och vad som kan förbättras till nästa sommar.

– Jag kan byta ut vissa blommor men det beror på hur mycket perenner jag ska ha. Jag får se hur mycket jag kommer att så, man blir ju låst för det är mycket att göra.

Ett tips som Eva har för blommor som under sommaren vuxit sig höga är att med enkla medel skapa ett stöd så att de inte viker sig när det regnar. När frosten kommer tar hon in växter som hon vill spara till nästa sommar i garaget och flyttar sedan ut de till växthuset i maj. Sommarblommorna är i riskzonen för frosten som ibland kan komma i slutet av augusti medan perennerna i regel klarar sig bra.

Hur har värmeböljan som varit påverkat blommorna?

– Det har varit torrt och det är viktigt att vattna mycket. Perennerna har klarat sig bäst men samtidigt när det är torrt blir rotverket bättre. Rötterna drar sig längre ned och utvecklas bättre. Men det har även varit mycket skadedjur, speciellt lus, på grund av torkan och ojämn vattning. Det är bäst att vattna på morgonen och kvällstid när det är skugga.

Hur tycker du att årets sommar har varit för växtligheten?

– Den tidigare delen av juni var gräslig, jag trodde att hela trädgården skulle vara död på grund av den isiga vintern. Isen som legat kvar i bänkarna har gjort att vissa blommor inte vuxit som de ska, men det mesta har klarat sig förvånansvärt bra.

Hur länge till kan vi njuta av trädgården?

– I regel till oktober. Jag låter allt somna in i trädgården och vissna i september eller oktober, förutom det som jag vill ha kvar till nästa år.

Expertens tips för sensommaren:

Spara fröer till nästa år i kuvert gjorda av tidningar eller i kaffefilter

Juli, augusti och september (JAS-månaderna) är beskärningstid för de flesta träden

Ta in allt ätbart som ska skördas

Nu är det bra läge att torka kryddor

Njut! Se inte trädgården bara som ett jobb

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om